Taxa obligatorie pentru toți şoferii din România. Ai timp mai puţin de 24 de ore să o achiţi

Taxa de drum, cunoscută sub denumirea de rovinietă, este obligatorie pentru toți conducătorii auto, însă există anumite aspecte care necesită lămuriri suplimentare.
Filip Stan
26 apr. 2025, 18:22
Taxa obligatorie pentru toți şoferii din România. Ai timp mai puţin de 24 de ore să o achiţi

Șoferii din România sunt adesea confuzi când vine vorba de plata rovinietei, taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene și autostrăzilor.

Mulți nu sunt conștienți de faptul că neplata acesteia poate atrage sancțiuni, chiar și în absența unei opriri de către poliție. Dar, cât timp ai de fapt la dispoziție pentru a circula fără rovinietă înainte de a fi amendat?

Rovinieta este obligatorie pentru toate tipurile de vehicule

Indiferent dacă conduci o mașină, o motocicletă, un camion sau chiar un vehicul agricol, rovinieta este esențială. Inclusiv autoturismele electrice trebuie să achite această taxă. Prețul variază în funcție de tipul de vehicul, iar valabilitatea rovinietei este importantă. Mulți șoferi însă uită să verifice termenul de expirare și pot ajunge în fața unor sancțiuni fără a ști că au circulat fără rovinietă.

Rovinietă 2025. Care este prețul „taxei de drum” pentru 12 luni. Pe ce drumuri îți permite să circuli

Taxa se aplică pe drumurile naționale, autostrăzi și drumuri europene. Există chiar camere inteligente, administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care pot detecta vehiculele care nu au rovinieta valabilă.

Recent, un proiect de lege, ce urmează să intre în vigoare în 2026, aduce o schimbare importantă pentru șoferi. Conform Legii 275/2024, șoferii vor putea plăti rovinieta până la ora 24 a zilei următoare efectuării călătoriei, evitând astfel amenda. Totuși, până atunci, regula rămâne că taxa trebuie plătită înainte de a porni la drum. Această măsură, care va intra în vigoare în 2026, nu se aplică momentan.

Cu toate acestea, există o excepție importantă care ajută șoferii care au uitat să-și achite taxa de drum înainte de a pleca. Conform CNAIR, dacă un șofer cumpără rovinieta în aceeași zi în care a fost surprins de camerele de monitorizare, nu va fi sancționat. Este o excepție care vine în sprijinul celor care au omis să își achite taxa de drum din diverse motive, fie că nu au avut posibilitatea de a o achiziționa sau pur și simplu au uitat.

Așadar, șoferii uituci au la dispoziție maxim cel mult 24 de ore să achite rovinieta (asta în situația în care au plecat la drum imediat după miezul nopții; dacă pleacă la drum după prânz au timp sub 12 ore ș.a.m.d).

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a explicat: „Dacă șoferul își va cumpăra rovinieta în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat.”.

 

400 de radare fixe vor fi montate pe DN1, autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța și alte drumuri naționale cu risc ridicat de accidente

În curând, amenzile pentru viteză vor fi trimise direct acasă, așa cum se întâmplă deja în țările europene: 400 de radare fixe vor fi montate pe DN1 – drumul către munte, autostrăzile A1 și A2 și pe celelalte drumuri naționale cu risc ridicat de accidente.

CNAIR caută cea mai bună ofertă. Noile radare fixe vor stabili nu doar câți km la oră are un autovehicul, ci vor identifica și numărul de înmatriculare și figura șoferului.

În această perioadă, când românii sunt în vacanța de Paște, 1.100 de radare sunt pe străzi. Vitezomanii sunt sancționați conform legii. Însă, în curând, cei care apasă prea mult pe pedala de accelerație vor fi luați în vizor nu doar de aparatele mobile, folosite de agenții de la Rutieră.

Citește și : Semnul rutier care le dă mari bătăi de cap șoferilor. Ce semnifică indicatorul cu o linie neagră într-un cerc roșu și ce trebuie să facă când îl întâlnești

Cele 400 de radare fixe vor fi instalate pe drumurile naționale din toată țara, acolo unde este ridicat riscul de accidente: pe DN1 – drumul spre munte, DN2 – drumul spre Moldova, DN6 în sudul României și DN7 pe Valea Oltului. Totodată, radarele vor fi montate și pe cele mai circulate autostrăzi, A1 – București – Pitești și A2 București – Constanța, potrivit observatornews.ro.

Toate drumurile importante vor fi împânzite cu radare, iar dispozitivele vor fi montate pe pasarele, grinzi și suporturi metalice. Radarele vor fi folosite de Poliția Română, explică Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR):

Nu vor fi folosite de CNAIR, ci de Poliția Română. Poliția rutieră este cea care va beneficia de aceste date, va constitui procesele verbale și va trimite ulterior acasă, contravenienților aceste procese verbale, în vederea plății amenzilor.

CNAIR va semna contractul anul acesta, apoi urmează implementarea. Cele 400 de radare fixe vor fi montate pe drumurile naționale din România până la jumătatea anului 2026. Contractul are o valoare de 83 de milioane de lei.

Amintim că, de la începutul anului 2025, din momentul în care a fost implementat sistemul E-sigur (radare pe trepied), oamenii legii au prins peste 6.600 de vitezomani.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătărie. Gospodinele îl folosesc zilnic, fără să știe că este periculos
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Gabriela Firea, filmată pe ascuns în mall! A încercat să se ferească, dar nu a reuşit. Ce făcea când...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării