Întrucât judecătorul şi-a declinat competenţa către completul de apel desemnat să judece dosarul de omor, iar cererea nu i-a fost aprobată, începerea procesului a fost amânată cu o oră, când completul s-a reunit din nou, respectiv procesul a început la 11:30, informează România TV.
Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasîi, a cerut înclocuirea de arest preventiv cu interdicţia de a nu părăsi localitatea. Procesul s-a încheiat, Cristian Cioacă a fost dus înapoi în arest, în timp ce instanţa a rămas în pronunţare.
Întrebat de către un jurnalist dacă mai suportă, făcând aluzie la cele scrise de Cristian Cioacă în cererea de achitare din 2 iulie, unde a scris că hârtia suportă orice, fostul poliţist a răspuns că suportă „până la moarte”.
Fostul poliţist Cristian Cioacă a afirmat vineri, la Curtea de Apel Piteşti, că hotărârea Tribunalului Argeş prin care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor şi profanare de morminte este ‘o insultă la adresa justiţiei’.
„Această hotărâre este o insultă la adresa justiţiei din România. Hotărârea de condamnare este copiată din rechizitoriul întocmit de procurori. (…) Aşteptam să prezinte măcar un motiv, un singur motiv întemeiat pentru care sunt aici, în această situaţie”, a spus Cioacă în faţa completului care urmează să se pronunţa în privinţa arestării sale preventive.
Inculpatul a mai spus, în cuvântul său, că se aşteaptă la o judecată corectă din partea magistraţilor de la Curtea de Apel Piteşti.
Completul Penal 17 A, căruia i-a fost repartizată judecarea pe fond a apelului în dosarul privind uciderea Elodiei Ghinescu, a luat în discuţie, vineri, o cerere de revocare a arestării preventive formulată de Cristian Cioacă, după ce un prim complet îşi declinase competenţa în cauză.
Avocata Maria Vasii, care îl reprezintă pe Cioacă, a invocat, în favoarea revocării arestării preventive, o serie de precedente din jurisprudenţa europeană. Ea a susţinut, totodată, faptul că măsura arestării preventive nu se mai justifică, în condiţiile în care clientul său nu este condamnat definitiv şi nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică.
În schimb, procurorul de şedinţă a solicitat menţinerea arestării preventive, pe motiv că inculpatul a fost deja condamnat de o primă instanţă pentru săvârşirea unei infracţiuni grave.
Instanţa a rămas în pronunţare în privinţa revocării măsurii preventive.
Primul termen pe fond pentru judecarea apelului a fost stabilit pentru data de 3 octombrie 2013.
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de către toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, dar şi de procurori.
Inculpatul a mai fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro.
Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.
Cristian Cioacă se află în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012.