Greşeala pe care o fac toţi românii la supermarket. Sfatul specialistului când mergem la cumpărături în weekend

Cumpărăturile de alimente nu trebuie făcute atunci când ne este foame, iar ideal este ca, înainte de a merge la supermarket, să facem o listă cu necesarul de alimente, afirmă consultantul în nutriţie Maria Martac. Ea a explicat că alimentele cumpărate fiindcă au fost la promoţie fie ajung la gunoi, fie sunt mâncate ca să nu fie risipite, iar niciuna dintre situaţii nu este cea ideală, având în vedere că oamenii trebuie să mănânce pentru a se hrăni, nu pentru că au în faţa ochilor un aliment sau altul.
Filip Stan
25 apr. 2025, 10:38
Greşeala pe care o fac toţi românii la supermarket. Sfatul specialistului când mergem la cumpărături în weekend

Când mergem la cumpărături de alimente ”ar trebui să nu fim flămânzi şi să avem lista pe care să o respectăm”, a afirmat Maria Martac, la Medika Tv.

Consultant în nutriţie şi biolog, Martac a explicat cum ar trebui să funcţioneze disciplina atunci când o familie face aprovizionarea cu alimente.

Pentru că în magazine sunt promoţiile care vin peste noi, de toate felurile, există riscul să ne abatem de la listă. Întotdeauna lista trebuie să fie rezultatul unui plan pentru mai multe zile, 3-5 zile, pentru mesele tuturor celor din familie. Deci suntem 3 sau 4 persoane în familie şi eu mă gândesc: mic dejun, prânz, cină sau pacheţel şi trebuie să proteină – ouă, brânză, carne, peşte, pentru fiecare, iaurtul, cine mănâncă, cine nu mănâncă, de care îi place. Pe urmă trebuie să am legume, legumele pot să fie şi varianta congelată, pentru că ne mai scutim din timp, şi trebuie să fie fără dressing-uri. Pentru că orice punem în coş, dacă nu este pe listă, o să ajungem să-l mâncăm sau să-l aruncăm, aşa se ajunge la risipă.

Ajungem să-l mâncăm pentru că-l tot vedem în frigider şi după aceea ne apucă regretul. Am dat bani pe el… Cum să-l aruncăm? Trebuie să mâncăm! Alţii nu au şi eu arunc, hai să-l iau că totuşi e bun, hai că expiră! Ne îndemnăm unul pe altul şi noi nu trebuie să mâncăm lucruri pentru că expiră, pentru că au fost la promoţii sau pentru ca să nu le aruncăm. Noi trebuie să mâncăm ca să ne hrănim. Şi asta înseamnă să mâncăm planificat, să mâncăm încet, să ne ascultăm senzaţiile corpului”, a arătat Maria Martac.

Alimentul care costă doar 7 lei în supermarketurile din România și e plin de Omega 3. Mihaela Bilic: „Are toți nutrienții de care avem nevoie”

Ea a precizat că, ”dacă ne ascultăm corpul şi mâncăm doar cât ne trebuie, n-o să ajungem nici la camera de gardă, nici să luăm enzime pancreatice, nici să dormim rău”.

Scapa de stresul „Am uitat sa cumpar ceva”: Cum faci lista perfecta de cumpărături?

 

Trecem printr-o perioada in care ni se recomanda din ce in ce mai mult sa limitam pe cat posibil timpul petrecut la cumparaturi si, in general, in spatiile aglomerate. Si noi, la Veranda Mall, am luat o serie de masuri importante pentru a crea un spatiu de cumparaturi sigur, pe care te poti baza. Citeste mai multe aici.

In acelasi timp, este bine sa evitam vizitele dese la supermarket si cu atat mai bine ca acestea sa fie cat se poate de organizate. Nu prea mai este momentul sa ne plimbam printre raioane si sa punem in cos orice ne face cu ochiul, ci trebuie sa facem cumparaturi organizate si, cel mai important, cumpatate.

Daca vrei sa respecti atat instructiunile autoritatilor, cat si sa te protejezi in timp ce esti la cumparaturi, atunci o lista de cumparaturi ti-ar fi de foarte mare ajutor.

De aceea, in acest articol iti vom arata cum sa iti construiesti o lista de cumparaturi si alimente care sa te ajute sa te organizezi mai bine si ce ar trebui sa contina.

Cum faci lista de cumpărături?

Cea mai simpla metoda este sa imparti lucrurile de care ai nevoie in categorii: produse alimentare, produse de curatenie si ingrijire pentru casa, produse de ingrijire personala, sau produse pentru animalele tale de companie (daca e cazul).

Apoi, in fiecare categorie, sa notezi produsele de baza pe care stii ca familia ta le consuma de obicei. Astfel te vei asigura ca nu vei uita nimic din ceea ce ai nevoie. Spre exemplu, daca ai descoperit in cursul saptamanii ca ai ramas fara sampon, insa ai uitat sa notezi undeva, cand il vei vedea in lista, cu siguranta iti vei aminti.

O nouă escrocherie loveşte supermarketurile. Cum ţi se fură banii prin cardul de fidelitate

Inainte de a merge la cumparaturi, ar fi util sa schitezi si un meniu saptamanal, apoi sa arunci un ochi prin dulapuri si prin frigider pentru a verifica ce produse ai deja in casa (dar si termenul de valabilitate!). Nu este nevoie sa intri neaparat in detaliu. Dar daca nu stii inca ce vrei sa gatesti, important este sa ai in casa alimentele de baza cu care poti incropi usor diverse feluri de mancare care stii sigur ca vor fi pe placul familiei tale, asa incat sa nu fie nevoie sa “dati o comanda”.

Odata facuta lista, nu-ti ramane decat sa o printezi sau sa o transferi pe telefon – ori, de ce nu, sa folosesti metoda old-school cu pixul si hartia, si sa pornesti la drum.

Ce ar trebui sa contina lista de cumpărături?

Foloseste lista cu cumparaturi de baza de mai jos drept inspiratie.

Fa ajustari in functie de preferintele familiei tale, apoi consult-o de fiecare data cand planifici sa mergi la cumparaturi. Te va ajuta sa treci rapid in revista ce ai deja si ce trebuie sa mai cumperi.

Iata care sunt produsele pe care ar trebui sa le ai in casa in permanenta:

Produse alimentare de baza

Paine si produse de panificatie: alege variantele mai sanatoase, cum ar fi painea de secara, painea integrala sau painea cu seminte.

Legume si verdeturi: rosii, castraveti, ardei, salata, spanac, conopida, broccoli, ceapa verde sau uscata, usturoi, dovlecel sau zucchini, cartofi, morcovi, sfecla, telina radacina sau apio, fasole verde, mazare, varza, vinete, ciuperci, ghimbir, masline.

Fructe: mere, banane, portocale, pere, fructe de padure, capsune, struguri, lamai, grapefruit, kiwi, mango, struguri, avocado, piersici sau nectarine, ananas, rodie, caise, prune, pepene.

Pentru o alimentatie echilibrata cu cat mai multi nutrienti, cauta sa alegi mereu o varietate cat mai mare de culori. In acelasi timp, orienteaza-te catre fructele si legumele de sezon si catre cele care provin de la producatori locali, deoarece acestea sunt mai proaspete. Dar, daca ai pofta de legume sau de fructe in extrasezon, cele congelate sunt de asemenea o alegere buna.

Leguminoase: fasole (diferite soiuri), linte (verde, rosie, galbena sau neagra), naut, mazare verde.

Faina, paste si cereale: faina (alba de grau, integrala, de secara, de ovaz, etc.), tarate, malai, cous-cous, paste (diverse forme) sau spaghete, taitei, mei, quinoa, orez, fulgi de cereale (ovaz, secara, mei, orez, hrisca, mix cereale integrale, etc.)

Carne si peste: pasare (pui, curcan, rata), porc, vita, peste (proaspat sau la conserva)

Lactate si oua: lapte sau lapte de soia (sau alt tip de lapte vegetal), branza (telemea, proaspata, cascaval, cottage, ricotta, mozzarella, parmezan, etc.), iaurt, smantana, unt, tofu (alte branzeturi vegetale), oua.

Ulei, sosuri, condimente: sos de rosii, ulei de masline extravirgin (sau alte uleiuri preferate cum ar fi cel de in, rapita, canepa, samburi de struguri), otet, mustar, ketchup, condimente universale (sare, piper, chilli, scortisoara, cacao, vanilie, zahar), ierburi aromatice proaspete sau uscate (patrunjel, marar, leustean, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, menta, etc.).

Nuci, seminte, fructe uscate: nuci, alune, migdale, alune de padure, arahide, fistic, caju, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, seminte de in, seminte de susan, unt de arahide (diverse sortimente), fructe uscate (prune, merisoare, caise, smochine, curmale, mere, papaya, ananas, mango, banane, stafide, etc.).

Bauturi: apa (plata, carbogazoasa), cafea, ceai, sucuri, bauturi alcoolice.

Dulciuri: alege ce dulciuri ii plac familiei tale cel mai mult, insa ai grija sa le consumati in cantitati moderate si orienteaza-te catre cele mai sanatoase (ciocolata neagra cu peste 70% cacao, biscuiti din grau integral, fara zahar, etc.).

Cand tie si familiei tale va este pofta de ceva dulce, iti recomandam sa incerci produse proaspete. La Veranda Mall vei gasi prajituri, torturi si produse de patiserie realizate dupa retete traditionale din ingrediente naturale.

Produse de curatenie si ingrijire

Solutii de curatenie pentru casa: solutii pentru suprafete (lemn, degresare pentru bucatarie, dezinfectare pentru baie), solutii pentru podele (faianta, gresie, universal), solutie pentru curatarea geamurilor, solutie pentru vasul de toaleta.

Produse pentru curatarea textilelor din casa: detergent de rufe, balsam de rufe, solutie pentru eliminarea petelor dificile.

Alte produse de curatenie si ingrijire pentru casa: bureti pentru vase, bureti de sarma pentru vase, lavete, carpe (obisnuite, din microfibra), perie de curatat, manusi de cauciuc, saci de gunoi, rezerva mop, rezerva toaleta, odorizant de camera

Produse de ingrjire personala

Produse de igiena orala: periuta de dinti, ata dentara, pasta de dinti, apa de gura.

Produse pentru ingrijirea parului: sampon, balsam pentru par, masca de par, produse de styling (fixativ, spuma, ulei de par, gel, spray), produse tratament.

Produse ingrijire corp: gel de dus sau baie, scrub, crema de corp, burete pentru corp, deodorant, sapun de maini, produse pentru epilat (benzi, ceara, etc.), produse pentru ingrijire intima.

Produse ingrijire ten: crema de fata (zi, noapte), demachiant, dischete demachiante, produse de curatare a tenului, spuma de ras, lama de ras, aftershave.

Produse pentru animale de companie

Hrana: hrana uscata, hrana umeda, suplimente, snack-uri si recompense.

Produse de curatare si ingrijire: sampon, covorase absorbante, periuta de dinti, nisip.

Cum iti vei face lista de cumpărături de acum incolo?

Nu te speria de cat de lunga este lista de mai sus. Cumparaturile le vei face gradual, asa ca nu vei da o avere la prima vizita la magazin cu lista. Dimpotriva, cand vei trage linie, vei vedea ca ai redus atat cheltuielile, cat si timpul petrecut alergand printre raioane.

Dulciurile în exces şi sucurile, marile greşeli din alimentaţia copiilor. Consultant în nutriţie: Într-un suc natural e un concentrat de fructoză teribil, care se transformă în strat adipos

Două dintre marile greşeli pe care le fac părinţii în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor sunt legate de faptul că le oferă zilnic celor mici dulciuri şi faptul că le pun acestora la dispoziţie sucuri. Un suc natural conţine o cantitate foarte mare de fructoză care se poate depune în strat adipos pe corpul copiilor, a explicat consultantul în nutriţie Maria Martac.

”Copiii nu trebuie să primească dulciuri în fiecare zi. Este suficient un fruct. Nu trebuie să aibă sucuri, sucuri concentrate sau sucuri fresh, pot să fie ele şi bio, şi oricum, şi făcute în casă”, a afirmat, marţi seară, la Medika Tv, consultantul în nutriţie Maria Martac.

Ea a spus că un copil trebuie să consume fructele aşa cum sunt ele, nu stoarse. ”În mod normal un copil nu ar putea să mănânce patru mere sau patru portocale sau câte se folosesc pentru un  suc, pentru că acolo (în sucul preparat – n.r.) este un concentrat de fructoză teribil. Iar organismul nostru şi al copilului nu funcţionează cu fructoză, funcţionează cu glucoză. Şi cum în fructe avem şi fructoză şi glucoză, organismul consumă glucoză pentru energie şi pentru metabolism, iar fructoza o pune în strat adipos. Sunt foarte mulţi copii care vin la cabinet cu ficat gras din cauza acestor fresh-uri. Părinţii şi bunicii spun că fac un lucru bun dându-le fresh-uri, dar de fapt copiii iau foarte mult în greutate, fac acest strat adipos în jurul burticii, care este rezultatul, da, şi al dulciurilor, că probabil primeşte şi altceva făinos, dar şi al acestor sucuri”, a explicat Maria Martac.

 

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte