Trupul Papei Francisc este mutat, miercuri, în Bazilica Sfântul Petru pentru a permite credincioşilor catolici să îi aducă un ultim omagiu înainte de funeraliile care se aşteaptă să îi aducă la Roma pe preşedintele american Donald Trump şi zeci de alţi lideri mondiali, transmite Reuters.
– Ceremonia de „transferare”, care constă în mutarea corpului din capela Santa Maria în Bazilica Sfântul Petru, a început miercuri la ora 9.00 (10, ora României) la Vatican şi este condusă de camerlengo Kevin Farrell. Cardinalul Farrell este cel care a anunţat luni decesul Papei Francisc.
„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe, însoţim acum rămăşiţele pământeşti ale Papei Francisc la Bazilica Vaticanului, unde şi-a exercitat adesea slujirea de episcop al Bisericii de la Roma şi de păstor al Bisericii universale. În timp ce părăsim această casă, să îi mulţumim Domnului pentru nenumăratele daruri pe care le-a oferit poporului creştin prin slujitorul său, Papa Francisc. Să-i cerem, în mila şi bunătatea sa, să-i acorde regretatului Papă o casă veşnică în împărăţia cerurilor şi să mângâie cu speranţă cerească familia papală, Biserica Romei şi credincioşii din întreaga lume”, a spus camerlengo Farrell înainte ca sicriul să fie scos din capelă.
Francisc, un reformator revoluţionar, a murit luni la vârsta de 88 de ani în urma unui accident vascular cerebral şi a unui stop cardiac, punând capăt unei domnii de 12 ani, adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a apărat pe cei săraci şi marginalizaţi.
Trupul său, aşezat într-un sicriu deschis, urmează să fie dus din capela reşedinţei de la Vatican, unde a locuit, la Basilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă începând la ora 9.00 (10.00 – ora României), cu cardinali şi cântece latine.
După o slujbă religioasă, credincioşii şi publicul larg vor putea să-l viziteze pe defunctul suveran pontif până vineri la ora 19.00 (20.00 – ora României), funeraliile fiind programate pentru dimineaţa următoare.
Slujba va avea loc în aer liber, în Piaţa Sfântul Petru, şi urmează să fie condusă de decanul Colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe.
Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu Papa pe tema imigraţiei, va fi însoţit de prima doamnă Melania. Liderii din Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ucraina, România, instituţiile UE şi ţara natală a lui Francisc, Argentina, şi-au confirmat de asemenea prezenţa.
Regele Charles nu va participa la înmormântarea Papei Francisc din cauza problemelor medicale provocate de tratamentul împotriva cancerului. Regele va fi reprezentat la ceremonii de Prințul de Wales.
Congregaţia Cardinalilor a decis marţi că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, la ora 10.00 (11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru, informează BFMTV.
Potrivit unui scurt comunicat, liturghia funerară din Piaţa Sfântul Petru va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor. Procesiunea va începe la ora locală 9.00 (10.00, ora României), permiţând credincioşilor să aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.
Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma va fi locul unde va fi înmormântat papa, aşa cum el însuşi a cerut, fiind o premieră, după 300 de ani, când un papă este înmormântat în afara Vaticanului.
Aşa cum se obişnuieşte, cardinalul Kevin Farrell – care asigură interimatul până la alegerea unui nou pontif – a sigilat luni apartamentele private ale Papei (biroul şi dormitorul). Sigiliile au fost aplicate pe uşile apartamentului papal de la etajul al treilea al Palatului Apostolic (Palatul Vatican) şi, de asemenea, pe uşa apartamentului de la etajul al doilea al Casei Sfânta Marta, unde locuieşte Papa.
Papa Francisc, care a murit la Vatican luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, după ce se afla în convalescenţă în urma unei duble pneumonii, care a necesitat o spitalizare de 38 de zile.
Cardinalii s-au reunit marţi dimineaţă pentru a alege ziua funeraliilor sale, care va avea loc la sfârşitul săptămânii în prezenţa a numeroşi şefi de stat, demnitari şi credincioşi, înainte de conclavul convocat pentru alegerea succesorului papei Francisc.
Imediat ce a fost anunţată moartea Papei, zeci de mesaje din partea comunităţii internaţionale au curs de-a lungul zilei. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost primul care a anunţat încă de luni că va fi prezent la funeralii, fără să cunoască măcar data, care a fost dezvăluită abia marţi. „Voi merge cu Melania (prima-doamnă – n.r.) la funeraliile Papei Francisc din Roma”, a scris pe Truth Social preşedintele american, a cărui politică anti-imigranţi a fost adesea criticată de regretatul şef al Bisericii Catolice.
Marţi dimineaţă, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că va fi prezent la eveniment. „Vom fi prezenţi la funeraliile Papei, aşa cum se cuvine”, a declarat şeful statului în cadrul unui briefing de presă pe Insula Reunion, unde se află în prezent în vizită.
O jumătate de oră mai târziu, liderul ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anunţat şi el intenţia de a participa la funeraliile Papei Francisc. „Preşedinţia aşteaptă data funeraliilor Papei şi pregăteşte vizita preşedintelui la Roma pentru a-şi lua rămas bun de la Suveranul Pontif”, a anunţat anturajul preşedintelui ucrainean.
România va fi reprezentată de preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a anunţat marţi Administraţia prezidenţială. Premierul italian Giorgia Meloni şi-a anulat angajamentele planificate în Uzbekistan şi Kazahstan în acest weekend pentru a rămâne la Roma, a scris presa locală.
În schimb, Kremlinul a confirmat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la slujbă, scrie The Guardian. Olaf Scholz şi-a confirmat, de asemenea, intenţia de a participa la funeraliile de sâmbătă.
Preşedintele polonez Andrzej Duda va fi şi el prezent şi a propus declararea unei zile de doliu naţional sâmbătă, în ziua funeraliilor.
CONCLAVUL NU VA AVEA LOC DECÂT PESTE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
Francisc a cerut să fie înmormântat în Santa Maria Maggiore din Roma, o bazilică romană de care era deosebit de ataşat, mai degrabă decât în Basilica Sfântul Petru, ca mulţi dintre predecesorii săi, cu o simplă inscripţie a numelui său în latină, Franciscus.
Marţi, Vaticanul a difuzat imagini cu papa îmbrăcat în veşmintele sale, ţinând în mână un rozariu, cu gărzile elveţiene în picioare lângă sicriul său. Demnitari, inclusiv preşedintele italian Sergio Mattarella şi lideri evrei italieni, au venit să aducă un omagiu.
Moartea sa, care a fost o surpriză relativă, deoarece apăruse în public cu o zi înainte, dar părea încă fragil după o dublă pneumonie şi o spitalizare de cinci săptămâni care s-a încheiat la 23 martie, a pus în mişcare ritualuri străvechi.
Aproximativ 60 de cardinali s-au reunit marţi pentru a decide planurile funerare, fiind planificate mai multe întâlniri în zilele următoare cu privire la alte afaceri urgente. Conclavul, care îl va alege pe noul papă, nu este aşteptat să înceapă înainte de 6 mai.
Nu există un candidat clar la succesiunea lui Francisc, deşi casele de pariuri britanice i-au desemnat ca favoriţi pe Luis Antonio Tagle, un reformator din Filipine, şi Pietro Parolin, o alegere de compromis din Italia.
Între timp, în perioada cunoscută sub numele de „sede vacante” (sediu vacant) pentru Biserica Catolică mondială, un cardinal cunoscut sub numele de camerlengo (şambelan), irlandezo-americanul Kevin Farrell, este însărcinat cu afacerile ordinare.