Concedieri 2025. Economia din întreaga lume se confruntă cu probleme, în ultima perioadă. Iar în Germania, o țară în care nenumărați români au plecat în căutarea unui trai mai bun, acest lucru se traduce prin concedieri masive. Nu mai puțin de o treime din companiile germane au anunțat că întenționează să își reducă personalul, în 2025.
Din păcate, piața muncii din Germania devine din ce în ce mai complicată, iar tot mai mulți oameni rămân fără serviciu în ultima perioadă. Peste o treime din companiile din această țară au anunțat că doresc să își reducă personalul în acest an, însă există și o excepție. De fapt, în această industrie nu numai că nu se fac concedieri, dar se caută mii de noi angajați.
Mercedes-Benz se confruntă cu o nouă etapă de reducere a costurilor și intenționează să elimine până la 20.000 de locuri de muncă, potrivit unor surse din interiorul companiei. Deși oficial este vorba despre plecări voluntare, un raport publicat de WirtschaftsWoche sugerează că în realitate angajații sunt supuși unor presiuni puternice pentru a accepta părăsirea companiei, în schimbul unor indemnizații care pot ajunge până la 500.000 de euro.
Începând cu 28 aprilie, aproximativ 40.000 de angajați din zona indirectă a companiei – adică din departamente administrative și funcții non-producție – vor primi emailuri cu oferte de plecare voluntară. Inițiativa face parte din programul „Next Level Performance”, prin care gigantul auto cu sediul la Stuttgart încearcă să facă față încetinirii din domeniul electromobilității și limitelor atinse de strategia sa de orientare către segmentul premium.
Concedieri 2025. Plățile compensatorii nu sunt o noutate pentru Mercedes-Benz. Încă din 2021, când compania opera sub denumirea Daimler AG, angajații erau încurajați să părăsească firma în schimbul unor compensații de până la 400.000 de euro. De această dată, însă, demersul pare să includă o abordare mai insistentă. Potrivit unei scrisori interne obținute de WirtschaftsWoche, după trimiterea emailurilor vor avea loc evenimente de informare urmate de discuții individuale între angajați și managerii direcți, în care vor fi prezentate în detaliu condițiile ofertelor.
Pentru a evita tensiunile emoționale, aceste discuții vor ocoli un nivel ierarhic: angajații nu vor negocia direct cu supervizorii lor, ci cu manageri superiori. Cu toate că Mercedes-Benz are un acord prin care concedierile din motive operaționale sunt excluse până în 2034, compania recurge la un mesaj indirect, dar ferm, pentru a convinge salariații să accepte: „Slujba ta a dispărut; nu va mai exista în viitor. O astfel de ofertă nu va mai veni niciodată”, a spus un avocat care a reprezentat anterior angajați ai Mercedes, citat de WirtschaftsWoche și preluat de publicația Merkur.de.
Reprezentanții companiei nu au comentat public aceste afirmații, însă este clar că obiectivele de economisire impuse de contextul economic actual pot fi atinse doar dacă un număr suficient de mare de angajați acceptă aceste plăți de plecare.
Deocamdată, reducerile nu afectează liniile de producție, vizând în principal personalul administrativ și sediul central. Tot în 2023, Mercedes-Benz a convenit asupra unor plăți similare pentru angajații din rețeaua proprie de dealeri auto.