Sile Cămătaru a fost eliberat din închisoare. Mai avea de executat trei ani din pedeapsa de 11 ani de detenţie

Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, a ieşit joi din închisoare, unde executa o pedeapsă de 11 ani de detenţie, în trei dosare penale. Avocatul său a motivat cererea prin bolile de care suferă, că merge la pastor regulat şi faptul că are o fiică studentă la Drept.
Filip Stan
24 apr. 2025, 11:34
Sile Cămătaru a fost eliberat din închisoare. Mai avea de executat trei ani din pedeapsa de 11 ani de detenţie
Sile Cămătaru, măsuri stricte de siguranță în închisoare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis eliberarea condiţionată a celebrului interlop Sile Cămătaru. Decizia vine în contextul unei opinii împărțite între primii doi judecători care au analizat cererea de eliberare: unul a fost de acord cu solicitarea deținutului, în timp ce al doilea a admis contestația formulată de procurori. Potrivit procedurii judiciare, în astfel de cazuri intervine un al treilea magistrat, a cărui opinie înclină balanța. În acest caz, cel de-al treilea judecător a votat în favoarea eliberării, hotărârea devenind astfel definitivă.

În fața instanței, Sile Cămătaru a declarat că regretă faptele comise, că acceptă toate condamnările primite și că nu are intenția de a reveni în penitenciar. A ținut să sublinieze că și-a asumat trecutul și că dorește să ducă o viață liniștită în libertate.

Parchetul General a prelungit controlul judiciar pentru Călin Georgescu. Ce interdicţii are în perioada alegerilor

Vasile Balint a fost încarcerat în anul 2017, având de ispășit o serie de pedepse, cea mai recentă fiind o condamnare de 6 ani de închisoare pentru proxenetism. În urma acestei sentințe, Curtea de Apel București a decis ca interlopul să execute și un rest de pedeapsă mai veche, astfel că durata totală a încarcerării a ajuns la 11 ani.

„Avocatul ales al petentului a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri. În acest sens, depune la dosarul cauzei o promisiune de angajare, o sentință a Judecătoriei sectorului 5 București rămasă definitivă prin decizia Tribunalului București, din care rezultă că instanța învestită cu soluționarea cererii de liberare condiționată trebuie să țină cont și de zilele executate în condiții necorespunzătoare, scrisoare medicală din care rezultă că persoana condamnată suferă de boli grave, copie de pe certificatele naștere ale copiilor persoanei condamnate, nu în ultimul rând dovada că persoana condamnată are o fiică studentă la Universitatea de Drept, precum şi o caracterizare emisă de către pastorul unde petentul merge la acele prelegeri”, s-a scris în motivarea primei instanţe.

Sile Cămătaru, măsuri stricte de siguranță în închisoare. Interlopul se teme să nu fie ucis în somn

Sile Cămătaru va fi sub supraveghere până pe 1 octombrie 2026

Judecătoria Sectorului 5 mai notează în motivarea hotărârii de admitere a cererii de liberare condiționată formulată de Sile Cămătaru că interlopul a avut un comportament corespunzător în pușcărie:

  • „A fost sancţionată disciplinar o singură dată, în perioada incipientă executării, pentru deținere de obiecte interzise, sancțiune ridicată ulterior. A participat la o serie de activități creditate, în urma cărora a obținut 19 recompense, ultima dintre acestea fiind acordată în august 2024. A participat cu interes la activităţile şi programele educative și de asistență socială din cadrul penitenciarului, obţinând rezultate bune la evaluarea finală, concluzia pe domeniul educației fiind că a înregistrat progrese pe linia compensării nevoilor educaționale identificate. A menținut legătura cu mediul de suport, a beneficiat de sprijin moral și financiar, afirmă că după liberare va domicilia în locuința proprietate personală.
  •  Pe parcursul detenției a fost inclus în activități de asistență psihologică individuală și de grup, în acord cu recomandările de intervenție stabilite. Evaluarea psihologică nu a relevat elemente care să indice prezenţa riscurilor investigate, din punct de vedere al domeniilor de asistenţă psihologică specifică. Persoana condamnată figurează în evidențele medicale cu o serie de afecțiuni medicale cronice.
  • De asemenea, pe durata ultimei amânări, a continuat să adopte o conduită adecvată și, deși nu a mai fost recompensat și nici inclus în programe și activități educative sau sociale ori în alte activități creditate, acest aspect nu îi poate fi imputat persoanei condamnate.
  • Este adevărat că petentul a fost condamnat pentru comiterea unor infracţiuni grave, însă, pe de-o parte, acestea au fost avute în vedere la stabilirea tratamentului sancționator și la amânările anterioare, astfel încât nu pot justifica prin ele însele o nouă amânare a liberării condiționate în contextul anterior expus, iar pe de altă parte, în urma discuţiei nemijlocite cu petentul, instanţa a constatat că acesta a conştientizat gravitatea faptelor comise, nu contestă cuantumul pedepsei aplicate şi a depus eforturi susţinute în vederea reintegrării sociale, inclusiv în perioadele de amânare, aspecte care fundamentează concluzia că riscul de recidivă este redus.
  • În considerarea celor ce preced, instanța concluzionează că pe parcursul execuțional, persoana condamnată a dat dovezi de îndreptare, corespunzătoare calitativ și cantitativ potențialului său infracțional, relevat de natura infracțiunilor pentru care a fost condamnat și antecedența penală.
  • Astfel, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, având în vedere şi restul neexecutat de pedeapsă, mai mic de 2 ani, în care nu mai pot apărea în mod rezonabil modificări substanţiale în conduita persoanei condamnate, instanţa apreciază că propunerea comisiei este întemeiată, astfel că o va admite și va dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat (…). Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi 01.10.2026 constituie termen de supraveghere”, se mai arată în Hotărârea nr. 698/2025.

 

Mario Balint, condamnat cu suspendare. Fiul lui Sile Cămătaru a fost prins de mai multe ori la volan fără permis

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Orașul în care poți să primești o casă fără să plătești nimic: „Tot ce ai nevoie este…”
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Satul plutitor din România pe care puțini îl cunosc. Arată ca o bijuterie ascunsă între munți
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”