Impozitul pe bacșiș ar putea fi eliminat. La aproape 2 ani și jumătate de când a intrat în vigoare legea bacșișului, parlamentarii vin cu un alt proiect prin care să elimine impozitarea cu 10% a bacșișului. Cei care au inițiat actul normativ susțin că legea a fost un eșec. Iar în primul an de la implementare, statul român a încasat doar 30 milioane de lei, potrivit Ministerului de Finanțe.
Propunerea legislativă vine din partea parlamentarilor USR și PNL, ei își doresc anularea impozitării bacșișului cu 10%. Inițiatorii proiectului spun că statul a obținut venituri mult sub estimările inițiale, a crescut costurile firmelor din HoReCa și a mărit prețurile pentru clienți.
Implementarea legii a fost un eşec evident, arată inițiatorii proiectului, care precizează că veniturile statului din impozitarea bacşişului sunt mult sub estimările iniţiale şi nu corespund „nici măcar celor mai pesimiste prognoze”. În primul an de aplicare, Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de sub 30 de milioane de lei, o sumă de trei ori mai mică decât estimările iniţiale.
De asemenea, în pofida intenției de a aduce fonduri suplimentare la bugetul statului, această măsură a crescut costurile de conformare pentru operatorii economici și a avut un impact direct asupra prețurilor pentru clienți, mai arată autorii proiectului.
„În contextul impozitării bacșișului, chelnerii și clienții sunt cei mai afectați. Chelnerii pierd o parte semnificativă din veniturile lor, iar clienții se confruntă cu prețuri mai mari și, uneori, cu servicii de calitate inferioară, deoarece chelnerii sunt descurajați să ofere servicii suplimentare. Bacșișul reprezintă adesea o parte semnificativă din veniturile angajaților din domeniul ospitalității, iar prin impozitarea sa se reduce motivația angajaților de a oferi servicii de calitate și de a se strădui să satisfacă nevoile și dorințele clienților. Acest lucru poate duce la o scădere a calității experienței în industria ospitalității și poate afecta în final competitivitatea acestei industrii”, se precizează în expunerea de motive.
Mai mult, impunerea unui impozit pe bacșiș „aduce cu sine o creștere a costurilor administrative și pentru stat, deoarece este necesară monitorizarea, colectarea și administrarea impozitului”.
„Această creștere a cheltuielilor administrative reflectă ineficiența măsurii care nu aduce un beneficiu proporțional în încasările fiscale. Datele privind încasările fiscale din impozitarea bacșișului subliniază ineficiența măsurii, veniturile obținute din impozitarea bacșișului fiind mult sub estimările inițiale și nu justifică cheltuielile administrative și eforturile depuse în implementarea și monitorizarea acestei măsuri fiscale. În plus, cheltuielile și resursele administrative ale statului alocate pentru implementarea și monitorizarea impozitării bacșișului ar putea fi mai bine direcționate către alte domenii și programe care aduc beneficii mai mari pentru societate”, argumentează inițiatorii.
Citește și : Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”
Bani încasați la buget din impozitul pe bacșiș: 2023 – 30 milioane lei, 2024 – 34 milioane lei. Parlamentarii spun că, de exemplu, Primăria Capitalei încasează mai mulți bani din parcări decât încasează Ministerul de Finanțe din tot bașcișul acordat în țară în decursul unui an.
În plus, impozitarea bacsisului înseamnă un efort suplimentar de birocrație pentru operatorii economici. În prezent, suma oferită în mod voluntar de către client trebuie notată pe bonul fiscal. Din acea sumă 10% ajunge la stat.
În acest moment propunerea legislativă este în lucru la comisiile senatului, iar pana la finalul lunii mai ar trebui să ajungă in dezbatere la camera dizionale