RABLA PENTRU TERMOPANE 2025. Ministrul Mediului a declarat că bugetul administraţiei Fondului pentru Mediu a crescut, faţă de cel de anul trecut, fiind un buget extrem de ambiţios, construit cu responsabilitate, dar care în acelaşi timp se răspundă concret nevoilor românilor, autorităţilor publice locale şi mediului de afaceri în domeniu, privind eficienţa energetică, mobilitatea şi energia regenerabilă şi, în ultimul rând, protejarea pădurilor. ”Aşadar, vom folosi acest buget pentru programele deja cunoscute, dar şi pentru unele programe noi pe care le vom propune românilor începând de anul acesta”, a arătat Mircea Fechet.
El a precizat că pentru prima dată îşi propun să finanţeze integrat lanţul complet al tranziţiei energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii pentru stocare, lucru pe care l-au făcut deja.
”Noutatea este legată de pompele de căldură pe care le finanţăm începând de anul acesta. Cu alte cuvinte, o casă cu panouri pe acoperiş, cu stocare pentru a putea consuma în timpul nopţii ceea ce produce ziua, şi cu pompă de căldură ce în timpul iernii încălzeşte locuinţa şi în timpul sezonului cald o răceşte, este, în opinia noastră, o casă ideală din punct de vedere al mediului”, a arătat Mircea Fechet.
Rabla pentru termopane 2025. Greşeala care face aproape inutil programul, avertismentul companiilor
El a mai spus că ministerul îşi propune să prelungească programul RABLA, cel mai longevit program al Administraţiei Fondului pentru Mediu. ”Am prezentat noile cifre, valoarea ecotichetelor pentru programul RABLA 2025. Vom finanţa şi anul acesta iluminat public cu lămpi de tip LED. De asemenea, ne propunem să venim în sprijinul locuitorilor din zona montană, deocamdată, în sensul în care vom finanţa RABLA pentru sobe”, a anunţat ministrul Mediului.
”Avem 1,5 miliarde la panouri fotovoltaice, avem 1,43 de miliarde la RABLA. Reamintesc, cuantumul valorii ecotichetelor, 10.000 de lei pentru un autovehicul cu propulsie termică, 12.000 de lei pentru cele cu propulsie hibridă, 15.000 pentru plug-in hybrid şi 37.000 de lei, adică aproximativ 7.500 de euro pentru un autovehicul 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. La iluminat public stradal ne propunem să alocăm 500 de milioane de lei, la fel ca la programul de eficienţă energetică în clădiri publice. De asemenea, RABLA pentru sobe are alocate 250 de milioane de lei”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.
Potrivit ministrului, în acest moment, administraţia Fondului pentru Mediu încheie deja contracte de finanţare cu toate unităţile administrativ-teritoriale din Legea Muntelui.
”Totodată ne propunem să finanţăm baterii de stocare pentru sistemele fotovoltaice existente. Avem 400 de milioane de lei pentru acest program şi ne gândim în primul rând la acei români care, din resurse proprii, fără să mai aştepte administraţia Fondului pentru Mediu sau alte tipuri de finanţare, au decis să-şi instaleze propriile panouri pe acoperiş. Cred că putem veni în primul rând în întâmpinarea lor”, a arătat ministrul. El a anunţat că de asemenea, îşi propun să finanţeze înfiinţarea de noi parcuri.
”Ne propunem să finanţăm în premieră şi am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program pe care îl vom numi Rabla pentru Termopane. Totodată ne propunem să finanţăm cu 100 de milioane de lei pompele de căldură”, a mai afirmat Fechet.
Ministrul a spus că a fost publicat în Monitorul oficial Ghidul pentru Rabla Tractoare şi ieri au trimis la Monitor Ghidul pentru programul Rabla, cel convenţional.
Pe de altă parte, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că, prin Programul naţional de achiziţii ecologice pentru perioada 2025-2030, începând de anul viitor, ministerul îşi propune ca 3 din fiecare 10 foi de hârtie pe care le cumpără instituţiile publice să fie din hârtie reciclată iar aceleaşi criterii să se aplice şi pentru lâmpi stradale, autovehicule, pentru transport rutier şi echipamente IT.
Ministrul mediului a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi a fost aprobat Programul naţional de achiziţii ecologice pentru perioada 2025-2030. Potrivit lui Mircea Fechet, acest program reprezintă un cadru strategic clar care integrează criterii de mediu în procesul de achiziţie publică.
”Mai pe româneşte, începând de anul viitor, ne propunem ca 3 din fiecare 10 foi de hârtie pe care le cumpără instituţiile publice să fie din hârtie reciclată, hârtie ecologică şi aceleaşi criterii le aplicăm pentru lămpi stradale, pentru autovehicule, pentru transport rutier sau pentru echipamente IT. Toate achiziţiile publice vor ţine cont de criteriu ecologic”, a explicat ministrul.
Potrivit lui Fechet, acest proiect de hotărâre de guvern a fost elaborat de Ministerul Mediului împreună cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României.
”Sperăm să fie un proiect care să sprijine şi industria, nu doar cheltuirea banului public într-un mod mai eficient şi mai ecologic”, a explicat ministrul Mediului.