„În urma discuţiei de acum două ore cu Relu Fenechiu, reconfimată prin discuţia de acum trei minute, m-a anunţat că nu mai doreşte să continue. Asta înseamnă demisie. Am discutat şi cu preşedintele şi i-am trimis documentele. L-am informat că domnul Fenechiu nu mai doreşte să fie ministru”, a spus prim-ministrul.
Pe de altă parte, Ponta s-a arătat surprins de rapiditatea cu care preşedintele a emis decretul de revocare din funcţie a ministrului. „Cum, a venit? Aşa repede?”, a spus premierul când a fost informat de presă că decretul a fost dat publicităţii.
Ponta a spus că nu este vorba de o demitere decât din punct de vedere tehnic, din moment ce Fenechiu şi-a exprimat clar dorinţa de a demisiona. „Relu Fenechiu, nefiind în Bucureşti, nu putea să scrie documentul (demisia – n.red.)”, a precizat Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul prin care Relu Fenechiu este revocat din funcţia de ministru al Transporturilor. Decizia a venit la câteva ore după ce Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.
„În temeiul prevederilor articolelor 85 alin. (2), 100 alin.(1) şi 106 din Constituţia României, precum şi al articolelor 5 şi7 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, având în vedere propunerea primului-ministru, preşedintele decretează: Se revocă din funcţie din funcţie ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu”, se arată în decretul preşedintelui.
Totodată, Traian Băsescu a semnat un alt decret prin care interimatul funcţiei de ministru al Transporturilor este preluat de către premierul Victor Ponta.
Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. Fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, a primit de asemenea o condamnare de cinci ani de închisoare. Ministrul Fenechiu a fost de asemenea obligat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească suma de 6 milioane de lei.
Relu Fenechiu a primit şi interdicţia de a candida pentru o funcţie publică timp de trei ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs cerând pedeapsa maximă, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Decizia luată vineri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.
ICCJ a mai decis, vineri, şi alte condamnări în dosarul „Transformatorul”. Mai exact, Înalta Curte i-a condamnat pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova, la 6 ani de închisoare cu executare, pe Ion Mărghidan, la 6 ani cu executare şi 5 ani interzicerea drepturilor cetăţeneşti, iar pe Petru Andronache, la 7 ani de închisoare.
După condamnarea lui Relu Fenechiu, premierul Victor Ponta a declarat că deţinătorul portofoliului Transporturilor l-a anunţat că se retrage din funcţie şi că el va asigura interimatul până la propunerea unui alt ministru de către PNL. Ulterior, Fenechiu a dezminţit că ar fi demisionat, însă el a fost revocat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu, după ce premierul Ponta a transmis Preşedinţiei demisia lui Fenechiu şi documentul prin care el preia interimatul.