Prinţul din Abu Dhabi salvează animalele din Bihor: Finanţează un proiect de conservare a speciilor

Un proiect de conservare a două specii endemice din lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (Bihor) - roşioara termală şi melcul termal - va fi desfăşurat de Muzeul Ţării Crişurilor, cu o finanţare de 13.000 de dolari de la o fundaţie a prinţului moştenitor din Abu Dhabi.
Romania TV
12 iul. 2013, 17:32
Prinţul din Abu Dhabi salvează animalele din Bihor: Finanţează un proiect de conservare a speciilor

Muzeograful orădean Adrian Gagiu, de la Muzeul Ţării Crişurilor, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, că speciile endemice din apă vor fi conservate, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, Muzeul Ţării Crişurilor a depus spre aprobare un proiect pentru conservarea roşioarei termale (o specie de peşte) şi a melcului termal, la fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Roşioara termală, FOTO: dr. Peter Lengyel

Melcul termal, FOTO: dr. Peter Lengyel

Proiectul „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex situ de populaţii de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” a fost aprobat de fundaţie şi va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie.

„Există o metodă specială pentru reproducerea în captivitate a acestor specii. Şi, în caz că habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezervă genetică de indivizi pentru repopulare”, a declarat Gagiu.

Activităţile din cadrul proiectului vor dura 18 luni şi se vor desfăşura în colaborare cu Acvariul din Galaţi şi Universitatea „Szent István” din Gödöllő, Ungaria. În cadrul proiectului şi-a oferit colaborarea şi ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialiştii din Galaţi şi Ungaria vor face experimentele de inducere a reproducerii în captivitate a celor două specii endemice, vor colecta împreună cu reprezentanţii muzeului exemplarele necesare din speciile respective şi le vor transporta la laboratoarele proprii. Ulterior, vor trimite către Muzeul Ţării Crişurilor, în termen de 6, 12 şi 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

De asemenea, muzeul va menţine în captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse în Vivariul din noul sediu şi va desfăşura în continuare activităţile de monitorizare a habitatului.

Pe lângă acest proiect, muzeul va implementa, în perioada următoare, un altul, cu finanţare europeană, în care solicitant este Consiliul Judeţean. Acest proiect presupune întocmirea de planuri de management pentru cele trei situri Natura 2000 din custodia muzeului: Lacul Peţa, Betfia şi Tăşad.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?