Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ, dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Acest proces de recalculare trebuia să fie finalizat la data de 1 septembrie 2024, dar au rămas la final dosarele mai complexe, deteriorate şi cele ale foştilor agricultori.
Filip Stan
26 apr. 2025, 09:54
Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ,  dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost finalizată în urmă cu doar câteva zile, după nouă luni de întârziere, dar mulți vârstnici nu au primit nici acum deciziile pentru că există documente care trebuie revizuite. Mai mult, întârzieri sunt înregistrate şi la „mica recalculare”, în urma căreia un milion de pensionari ar trebui să primească bani în plus pentru sporuri, ore suplimentare sau prime.

Ultimele dosare analizate de angajaţii caselor de pensii au fost cele ale foştilor agricultori, adică 130.000 de beneficiari, în acest caz fiind vorba de creşteri de pensii de peste 29%, adică peste 330 de lei.

Acest proces de recalculare trebuia să fie finalizat la data de 1 septembrie 2024, dar au rămas la final dosarele mai complexe, deteriorate şi cele ale foştilor agricultori.

Încă există români care nu au primit deciziile de recalculare, însă vor primi banii retroactiv, promit autorităţile de la noi. Dar analiștii, citați de observatornews.ro, susțin că plăţile retroactive vor pune o presiune uriaşă pe buget.

Şi mai există şi dosare care sunt revizuite – decizii care nu apăreau în sistem sau erori umane. Întârzieri sunt şi la mica recalculare a pensiilor, care adaugă la veniturile seniorilor sporurile, orele suplimentare, acordul global şi al 13-lea salariu.

Aceasta trebuia să fie gata la data de 1 martie, însă sistemul informatic este încă în teste. Angajaţii Caselor de Pensii au verificat adeverinţele depuse de seniori la dosar şi le-au respins pe cele care sunt neconforme.

Sunt aproximativ 1.000 de români angajaţi pentru recalcularea pensiilor şi, potrivit sursei citate, contractele lor au fost prelungite până la finalul lunii mai.

Pensii 2025. Poşta Română a făcut anunţul oficial, de când se distribuie banii seniorilor în mai. Nu toţi primesc majorarea!

Pensii 2025. „Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și prestațiile sociale vor fi livrate la timp și în condiții de maximă siguranță’, au precizat reprezentanții companiei.

În luna mai se primește doar pensia nu și bonusul de 400 de lei. Acesta s-a dat doar în luna aprilie și se va mai da o dată în luna decembrie.

În cazul în care poștașul nu vă găsește acasă, pensia stă 2 zile la oficiul poștal, timp în care o puteți recupera. Dacă nu mergeți să o ridicați, ea ajunge la Casa de Pensii județeană de care aparțineți.

Compania Națională Poșta Română este operatorul național din domeniul serviciilor poștale și se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93,52% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acțiuni).

Pensii mai 2025. Veste proastă pentru seniorii care şi-au cheltuit economiile pe pască şi miel. Când aduc poştaşii următoarea pensie

Poșta Română participă pe piața liberă a serviciilor de poștă și presă cu valoare adaugată în calitate de concurent și desfășoară și alte activități colaterale, necesare realizării în condiții de rentabilitate a obiectului său principal de activitate, respectiv comerț exterior, aprovizionare, cercetare și proiectare tehnologică și informațională, servicii medicale, învățământ, social-culturale etc.

Compania este organizată în nouă sucursale, respectiv: opt sucursale regionale (41 de oficii județene de poștă și curierat și Oficiul de Poștă și Curierat București) și Sucursala Fabrica de Timbre. La nivelul întregii țări există 41 hub-uri (dintre care șapte hub-uri Logistic și Curierat Regional și 34 hub-uri Curierat).

Vești bune pentru milioane de pensionari de Paște. Șeful Casei de Pensii anunță majorări semnificative ale pensiilor: ”Aproape se vor dubla”

Poșta Română deține, în prezent, o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poștale. Dintre acestea, 676 sunt oficii poștale și 1054 ghișee poștale. Rețeaua informatizată permite efectuarea de operațiuni în condiții optime de siguranță, fiind utilizate sisteme informatice securizate și rețele private de comunicații, potrivit informațiilor de pe site-ul CNPR.

Pensii 2025. Pe card intră în 2 zile, pe 12 şi 13 mai

Pensia pe card va veni la termen în luna mai. Pensiile se dau pe 12 și 13 mai conform regulilor impuse de Casa de pensii. 12 mai este luni, iar 13 mai este marți, așa că nu vor fi întârzieri.

Pensionarii care au participat la Mica Recalculare nu vor primi bani în plus în luna mai. Deocamdată, nicio pensie nu a fost recalculată deoarece casele de pensii nu au softul necesar.

La mica recalculare pensiile ar trebui să crească, în medie, cu 500 de lei. Nu toți pensionarii care au depus adeverințe cu venituri nepermanente iau bani la Mica Recalculare. Pensionarii care au muncit în acord și pe salarii mari sunt cei mai avantajați. Ei pot spera la creșteri de pensie chiar și de 700 – 1.000 de lei.

Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit? | Newsweek Romania
Alex Darvari4-5 minutes
Pensiile pe bază contributivitate, pensiile speciale, pensiile militare nu au mai crescut cu 12%. Indexarea de 12% a fost anulată peste noapte de către guvern.

Citește și: 3.600 lei în plus la pensie în luna mai pentru un pensionar cu 31 ani munciți. Sunt mii de cazuri

Pensiile contributive ar fi crescut, în medie, cu 330 de lei, de la 2.720 lei la 3.050 de lei.

;

Pensiile pentru limită de vârstă ar fi crescut, în medie, de la 3.200 de lei la puțin peste 3.500 de lei.

Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Trebuie spus că până și pensiile speciale ar fi crescut cu 12%. Sigur, doar partea contributivă. Reamintim că pensiile speciale au 2 componente. Una este cea contributivă, plus o sumă primtă de la stat, pentru care pensionarii speciali nu au muncit.

 

Cea mai mare pensie specială este de de 25.184 lei, din care 21.945 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 7.339 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. În cazul acestui pensionar special, pensia lui ar fi crescut de la 1 ianuarie cu 12% din 7.339 de lei (partea de pensie contributivă). Adică, ar fi crescut cu suma de 880 de lei.

Cum indexarea s-a anulat, nicio pensie contributivă nu mai crește.

Pensiile speciale, la fel de mari și în februarie
Pensiile speciale nu au fost micșorate, rămând o veche promisiune politică.

În februarie, 5 judecători ies la pensie. Este vorba de judecătorul Raul-Emanuel Martin de la Tribunalul Arad,  judecătoarea Cristina Ilina de la Tribunalul Bucuresti;  judecătorul Octavian Cosmin Semenescu de la Tribunalul Gorj; – judecatorul Catalin-Traian Giuroiu de la Tribunalul Maramures și judecătoarea Marinela Țeciu de la Judecătoria Întorsura Buzăului.

Judecătoarea Critina Ilina a câștigat, anul trecut, suma de 265.000 de lei. Judecătoarea a avut un salariu lunar de 22.083 de lei.

 

Calculul pensiei speciale se face astfel: pensia de serviciu este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2024, de 11.688 persoane, în scădere cu 19 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.969 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – BASS (contributivitate).

Pensiile speciuale, impozitae mai mici
Curtea Constituțională a anunțat, în decembrie, faptul că impozitarea pensiilor speciale și a celor militare ar trebui să se facă după anumite praguri.

CCR a decis că partea necontributivă NU poate fi impozitată progresiv și ar trebui să rămână la 10%. Astfel, cei care au pensii militare și de serviciu vor primi mai mulți bani le pensie.

Anterior, pensiile speciale se impozitau după 3 praguri.:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

După decizia CCR, cei care iau pensii speciale vor primi mai mulți bani, pragul de impozitare scăzând la 10% pentru toți.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte