UPDATE Funeraliile Papei Francisc din Piața Sfântul Petru, oficiate de cardinalul decan, Giovanni Battista Re, s-au încheiat la puțin timp după ora locală 12:00 (10:00 GMT), după o ceremonie solemnă și emoționantă în care a fost evocată moștenirea pontificatului lui Francisc în prezența principalior lideri ai lumii.
Papa Francisc va fi înmormântat astăzi. Funeraliile au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.
UPDATE: Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă, puțin după ora locală 10:00 (8:00 GMT), cu procesiunea scoaterii sicriului urmat de cardinalii concelebranți din Bazilică în Piața Sfântul Petru de la Vatican, unde a fost întâmpinat de o ovație în picioare din partea zecilor de mii de persoane prezente.
Preşedintele american Donald Trump, însoţit de soţia sa Melania, a sosit la Roma vineri seara. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că nu este sigur că va fi prezent, a sosit sâmbătă dimineaţa.
UPDATE: Cu o oră înainte de începerea funeraliilor Papei Francisc, zeci de mii de persoane s-au adunat deja în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în timp ce alte aproximativ 100.000 de persoane se adună pe Via della Conciliazione, principalul bulevard care duce la aceasta, transmite EFE.
Piața, cu o capacitate de 40.000 de persoane, este ‘aproape plină’, în timp ce alte 100.000 de persoane așteaptă pe Via della Conciliazione, potrivit unor surse din sediul poliției romane.
Sicriul Papei Francisc a fost transferat, miercuri, 23 aprilie, de la capela reședinței Santa Marta, unde a locuit de la alegerea sa din 2013, la Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii i-au adus un ultim omagiu, timp de trei zile. Sicriul deschis al papei a fost așezat în fața altarului mare al bazilicii acoperit de baldachinul monumental din bronz realizat de Bernini, o capodoperă a artei baroce care tocmai a fost restaurată. Contrar tradiției, sicriul deschis, din lemn, al regretatului Papă, purtând o mitră albă și casulă roșie, cu un rozariu în mâini, a fost expus fără catafalc, pe un suport aflat la sol, conform cererii exprese a papei, care a aspirat la mai multă simplitate și sobrietate în riturile funerare papale. Începând de miercuri, ora 11:00 (09:00 GMT) până vineri, ora 08:00 (06:00 GMT), ‘peste 128.000 de persoane’ au stat la coadă la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranului pontif.
La funeralii, pentru care sunt luate măsuri sporite de securitate, participă șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume, printre care președintele american Donald Trump, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Și-au anunțat prezența, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general al ONU, Antonio Guterres. De asemenea vor fi prezenți regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei, Albert al II-lea de Monaco și soția sa, Charlene. Rusia va fi reprezentată la funeralii de ministrul Culturii, Olga Liubimova, ‘la decizia președintelui Vladimir Putin’.
🚨 NOW: President Trump and First Lady Melania pay their respects to Pope Francis at the Vatican
I’m so freaking grateful to have these two representing us on the world stage 🇺🇸 pic.twitter.com/0dbTwRaLd9
— Nick Sortor (@nicksortor) April 26, 2025
După Liturghie, care începe la ora locală 10:00 (08:00 GMT), sicriul va fi transferat în bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, dedicată Fecioarei Maria, unde papa va fi înhumat conform dorinței sale.
Vaticanul a anunțat nouă zile de doliu, începând de sâmbătă, 26 aprilie. În timpul acestor ‘novemdiales’, vor avea loc celebrări solemne în fiecare zi la Bazilica Sfântul Petru, până la 4 mai.
Mormântul Papei Francisc, de la bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, realizat din marmură, va purta o singură inscripție ‘Franciscus’, adică Francisc în latină. Mormântul va putea fi vizitat începând din dimineața zilei de duminică, 27 aprilie, a anunțat directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni.
***
Rituri liturgice speciale sunt folosite pentru Înmormântarea Papală, pentru Conclav și pentru Inaugurarea Pontificatului. (sursa: https://gcatholic.org)
În 2024, Vaticanul a publicat o nouă ediție a ritualurilor funerare pentru Suveranul Pontif.
Oficiul pentru celebrările liturgice ale Suveranului Pontif a editat redactarea și publicarea celei de-a doua ediții tipice a cărții liturgice ‘Ordo Exsequiarum Romani Pontificis’, aprobată la 29 aprilie 2024 de papa Francisc. (sursa: https://www.vaticannews.va)
Cartea liturgică este prezentată ca o nouă ediție a precedentei ‘editio typica’ ‘Ordo Exsequiarum Romani Pontificis’ aprobată în 1998 de papa Ioan Paul al II-lea și publicată în 2000, utilizată la funeraliile acestuia în 2005 și, cu unele adaptări, la funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea în 2023.
Printre noutățile introduse se numără constatarea decesului care nu se mai face în camera defunctului, ci în capelă, depunerea imediată în interiorul sicriului, expunerea la venerația credincioșilor a trupului Papei așezat deja în sicriul deschis și eliminarea celor trei sicrie tradiționale din chiparos, plumb și stejar.
Cele trei ‘stațiuni’ clasice au fost păstrate: cea din casa defunctului, cea din Bazilica vaticană și cea de la locul înmormântării.
Prima stațiune ‘în casa defunctului’ prevede noutățile legate de constatarea decesului în capela sa privată, în locul camerei sale, și de depunerea trupului neînsuflețit în unicul sicriu de lemn, înainte de a fi transferat la bazilică. A fost eliminată prima transferare la Palatul Apostolic.
A doua stațiune în ‘Bazilica vaticană’ ia în considerare o singură transferare în bazilica Sfântul Petru, închiderea sicriului și Liturghia înmormântării.
În bazilica Vaticanului, trupul neînsuflețit al papei este expus direct în sicriu și ‘nu mai este pus pe catafalc’. De asemenea, în conformitate cu ‘Ceremoniale Episcoporum’ pentru funeraliile episcopului diecezan, cârja pastorală a papei nu va fi pusă lângă sicriu în timpul acestei expuneri.
Ultima stațiune, cea de-a treia include transportarea sicriului la mormânt și înhumarea.
‘Această stațiune’, explică Ravelli (arhiepiscopul Diego Ravelli, maestru al celebrărilor liturgice pontificale – n.r.), ‘a suferit o simplificare semnificativă datorită eliminării depunerii și închiderii sicriului de chiparos într-un al doilea sicriu de plumb și apoi într-un al treilea de stejar sau alt lemn’. (www.vaticannews.va)
Un alt element nou constă în introducerea indicațiilor necesare pentru o eventuală înmormântare în alt loc decât Bazilica vaticană.
În cazul papei Francisc, acesta a declarat intr-un interviu în 2023 că vrea să fie înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma și că locul de veci este deja pregătit.
‘Vreau să fiu înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare. Locul este deja pregătit’, a spus fără ezitare papa Francisc în interviu. ‘Este marea mea devoțiune’, a spus papa Francisc. ‘Înainte, când veneam, mergeam acolo de fiecare dată, duminică dimineața, când eram la Roma și zăboveam o vreme acolo. Este o legătură foarte mare’.
Ultimul capitol al cărții liturgice este dedicat dispozițiilor pentru ‘novendiale’, Liturghii pentru odihna veșnică a papei decedat, celebrate timp de nouă zile consecutive începând cu Liturghia de înmormântare. În ritual sunt incluse patru formulare de rugăciune, la alegere (nu trei, cum era în ediția precedentă), fiind preluate formularele oferite de Missale Romanum pentru un papă decedat și cel pentru un episcop diecezan decedat.
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc.
În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
Sâmbătă va fi zi de doliu național în România în memoria Papei Francisc. Premierul Ciolacu a precizat că aceasta este o decizie ce dovedește ”respectul profund pentru deschiderea totală și căldura arătată permanent românilor’ de către Papa Francisc.
Suveranul Pontif a decedat luni, la vârsta de 88 de ani, și va fi înmormântat sâmbătă în Bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei.
Slujba funerară se va desfășura începând cu ora 10:00, în Piața Sfântul Petru, marcând astfel începutul Novemdialelor (cele 9 zile sfinte) – o veche tradiție ce are loc la moartea unui Papă ce implică 9 zile de doliu și liturghii zilnice pentru odihna sufletului Suveranului Pontif.
Mormântul Papei Francisc este realizat din marmură și va purta o singură inscripție ‘Franciscus’, adică Francisc în latină, a anunțat Vaticanul, potrivit AFP.
50 de șefi de stat și 10 monarhi au confirmat prezența la funeralii, printre care se numără președintele american Donald Trump, cel ucrainean Volodimir Zelenski și cel argentinian, Javier Milei, dar și moștenitorul coroanei britanice, Prințul William.