Primele căpșuni românești care au apărut la piață. Sunt mult mai parfumate și au gust dulceag, total diferit de cele din import. Însă gustul autentic al produselor locale vine la pachet cu un preț mai mare. În piețe precum Moghioroș și Drumul Taberei, primii producători și-au expus deja recolta.
Prețurile variază între 25 de lei pe kilogram pentru fructele mai mici și 35 de lei pentru cele de dimensiuni mari, cu aspect perfect. În comparație, căpșunile din Grecia se vând cu 10–15 lei kilogramul.
Producătorii susțin că recolta din acest an este una bună, în ciuda vremii capricioase de la începutul primăverii. Totuși, cheltuielile ridicate cu producția au dus inevitabil la creșteri de prețuri față de anii precedenți.
„Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem? Totul s-a scumpit. Costă producția, tratamentele, oamenii, transportul… Noi oferim calitate”, explică o vânzătoare venită cu marfă proaspătă din județul Călărași.
Citește și: Legumele românești de sezon au ajuns produse de lux. Prețurile exorbitante cu care se vând
„Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.