Gările sunt blocate, trenurile au rămas staționate în câmp, aeroporturile au fost închise, iar spitalele au rămas în întuneric. În aceeași zi, Banca Națională a României a emis un anunț important pentru cetățenii români.
În contextul economic actual, România a înregistrat o creștere economică rapidă de la aderarea la Uniunea Europeană, reușind să reducă semnificativ decalajele istorice față de alte state membre. Această dezvoltare a fost reflectată într-o triplare a salariilor reale, dar și într-o îmbunătățire considerabilă a calității vieții. Totuși, Guvernul român a manifestat o indisciplina fiscală pronunțată, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a datoriei naționale.
Conform unui studiu publicat de Banca Națională a României, aderarea țării noastre la Uniunea Europeană a fost un pas cheie pentru economia românească, având un impact major asupra traiectoriei economice și sociale. Studiul intitulat „România Europeană: evoluții, progrese, provocări” arată că, în ultimele două decenii, România a înregistrat cel mai rapid avans în ceea ce privește convergența economică reală din Uniune, recuperând mai mult de jumătate din decalajul față de zona euro.
Începând cu 2005, anul semnării tratatului de aderare, România avea un PIB per capita de sub 7.000 de euro, similar cu cel al Bulgariei și mult sub Polonia sau Ungaria. În 2024, PIB-ul per capita a depășit 25.000 de euro, egalând valorile Poloniei și Ungariei. De asemenea, PIB-ul ajustat la puterea de cumpărare a crescut de la 30% din media UE în 2007, la peste 75% în 2024.
Salariul real al românilor s-a triplat în această perioadă, ceea ce reflectă o îmbunătățire considerabilă a puterii de cumpărare. Această evoluție a fost determinată de creșterile de productivitate, într-un context de stabilitate financiară și aliniere la standardele Uniunii Europene.
Piața muncii din România a înregistrat progrese semnificative în ultimii 20 de ani, cu creșteri ale ocupării și productivității. Cu toate acestea, există în continuare deficite de resurse umane calificate în anumite sectoare.
Deși rata șomajului a scăzut considerabil, progresele au fost limitate de rigiditățile structurale, cum ar fi mobilitatea geografică scăzută și diferențele între calificările forței de muncă și cerințele angajatorilor. Disparitățile regionale și nivelele scăzute de ocupare în rândul tinerilor și femeilor sunt încă o problemă importantă de rezolvat.
Citește și Ce a provocat pana de curent uriașă din Spania și Portugalia. Cât ar putea dura perioada de blackout