Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament propune reducerea numărului de zile libere legale de la 17 și la 12 începând cu anul 2026. Inițiativa legislativă vizează eliminarea a șase sărbători legale, dar și introducerea unei noi zile nelucrătoare, ceea ce ar putea afecta planurile de vacanță ale angajaților din România.
Citește și: Tichete, prime și zile libere: Strategia companiilor pentru menținerea angajaților mulțumiți în 2025
Conform proiectului, următoarele sărbători legale ar putea fi eliminate din calendarul zilelor nelucrătoare:
Aceste sărbători sunt, în prezent, recunoscute oficial și oferă angajaților zile de odihnă, însă inițiatorii proiectului consideră că numărul actual de zile libere este unul prea mare, afectând productivitatea economică.
În schimb, proiectul propune introducerea unei noi zile nelucrătoare: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie. Inițiatorii susțin că această măsură ar contribui la creșterea conștientizării asupra prevenției, dar și tratamentului cancerului.
„Instituirea unei zile nelucrătoare oferă cadrul necesar pentru campanii de informare, acțiuni educaționale și facilitarea accesului la screening”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
În acest moment, Codul Muncii oferă angajaților 17 zile libere legale, dintre care multe sunt concentrate în lunile de iarnă. În cazul în care va fi adoptat, angajații vor avea mai puține ocazii de a beneficia de mini-vacanțe, iar unele dintre cele mai populare sărbători ar putea deveni zile lucrătoare.
„Este o măsură care va afecta echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Mulți angajați își planifică concediile în funcție de aceste zile libere”, a declarat un expert în legislația muncii.
Propunerea urmează să fie analizată în comisiile de specialitate și votată în plenul Parlamentului. În cazul în care va fi adoptat, modificările vor intra în vigoare cel mai devreme de la începutul anului 2026.