Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a exprimat aprecierea față de angajamentul ferm al Parlamentului European în consolidarea politicii externe și de securitate comune, subliniind, totodată, sprijinul continuu oferit Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest.
Citește și: Preşedintele interimar Ilie Bolojan participă marţi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări
Ministrul Apărării Naționale a subliniat contribuția esențială a Parlamentului European în asigurarea cadrului legislativ și bugetar necesar pentru finanțarea industriei europene de apărare, prin mecanisme precum Programul European pentru Industria de Apărare (EDIP) și inițiativa SAFE (Security Action for Europe).
În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile României în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comune, prin participarea activă la toate misiunile și operațiile UE, evidențiind deținerea comenzii în cadrul misiunii EUFOR Althea, din Bosnia și Herțegovina, și a misiunii EUTM RCA, din Republica Centrafricană.
„Un subiect major abordat a fost importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a Uniunii Europene, în contextul amenințărilor multiple, inclusiv de natură hibridă, propagandă și dezinformare.”
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 28 aprilie, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas.
În cadrul discuțiilor, a fost reconfirmată viziunea comună privind necesitatea consolidării rolului Uniunii Europene ca actor strategic în vecinătatea estică. Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat faptul că România împărtășește poziția exprimată de Înaltul Reprezentant referitoare la continuarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, precum și la importanța menținerii unei perspective europene clare pentru aceste state, dar și pentru țările din Balcanii de Vest.
Un punct central al dialogului l-a constituit situația din regiunea Mării Negre, pe care România o consideră un spațiu de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și de relevanță economică majoră pentru Uniune. În contextul elaborării noii Strategii a UE pentru Marea Neagră, ministrul Tîlvăr a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui activ la eforturile comune de securizare și stabilizare a regiunii.
Ministrul apărării naționale a salutat eforturile operaționale ale Uniunii Europene în sprijinul statelor partenere, în special în cele din vecinătatea imediată, dar și în cele din alte teatre de operații mai îndepărtate, eforturi pe care România le va susține in continuare. A fost evidențiată contribuția țării noastre la misiunile și operațiile UE din Bosnia-Herțegovina, Republica Centrafricană, în cadrul cărora România asigură comanda forțelor, precum și eforturile în cadrul misiunii EUMAM de instruire și asistență militară pentru Ucraina.
De asemenea, discuțiile au abordat publicarea documentului strategic „Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare” și lansarea Inițiativei SAFE, proiecte salutate de România ca pași esențiali pentru consolidarea capacității de răspuns a Uniunii Europene în domeniul apărării.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni la Bruxelles, cu Andrius Kubilius, comisarul european pentru Apărare și Spațiu.
Discuțiile au vizat consolidarea pregătirii României în domeniul apărării și intensificarea cooperării industriale europene, în contextul noului pachet legislativ adoptat de Comisia Europeană, cu relevanță strategică pentru securitatea Uniunii.
Cei doi oficiali au analizat mijloacele de atingere a obiectivelor stabilite în Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare și au discutat despre valorificarea sprijinului financiar disponibil prin Pachetul de inițiative „Readiness 2030”.
În acest cadru, ministrul Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea flexibilizării instrumentelor europene în vederea facilitării investițiilor în domeniul apărării și a menționat intenția României de a activa clauza derogatorie prevăzută în Pactul de Stabilitate și Creștere.
De asemenea, oficialul român a exprimat interesul pentru accesarea finanțării oferite prin instrumentul SAFE (Safe Action for Europe), cu accent prioritar pe proiectele dedicate sistemelor terestre și navale, echipamentelor de infanterie, soluțiilor de contramobilitate militară, respectiv tehnologiilor de comandă și control.
„Într-un context geopolitic dinamic, investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene. România își asumă activ acest rol, sprijinind proiectele lansate de Comisia Europeană”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În ceea ce privește dezvoltarea industriei europene de apărare, oficialul român a pledat pentru o distribuție geografică echilibrată a investițiilor și stimularea colaborării transfrontaliere între întreprinderile mici și mijlocii.
De asemenea, a subliniat importanța extinderii parteneriatelor strategice cu state terțe, care împărtășesc valorile europene, pentru a întări lanțurile globale de aprovizionare cu materii prime critice.
De asemenea, cei doi oficiali au evidențiat importanța urgentării procesului de adoptare a Regulamentului Programului European pentru Industria de Apărare (EDIP).
Propunerea de regulament SAFE, pilon al planului ReArm Europe Plan / Readiness 2030, vizează un nou instrument financiar, prin care se vor putea asigura statelor membre împrumuturi garantate din bugetul UE, de până la 150 miliarde euro pentru achiziții în comun de capabilități militare.
Citește și: VIDEO Zelenski critică propunerea lui Putin de încetare a focului de 3 zile, calificând-o drept „manipulare”