Miguel Angel Trevino, liderul celui mai violent cartel criminal mexican, ZETAS, a fost arestat

Liderul cartelului Zetas - cea mai violentă şi sângeroasă grupare criminală din Mexic - a fost arestat luni dimineaţa de forţe din cadrul Marinei de război, fără să fie tras vreun foc de armă, a anunţat luni seara un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne într-o conferinţă de presă.
Iulian Tudor
16 iul. 2013, 07:25
Miguel Angel Trevino, liderul celui mai violent cartel criminal mexican, ZETAS, a fost arestat

Miguel Angel Trevino, în vârstă de 40 de ani, alias „Z-40”, a fost interceptat împreună cu alţi doi bărbaţi de un elicopter aparţinând Marinei, care a aterizat în faţa vehicului la bordul căruia se aflau, pe un drum secundar, în zona Nuevo Laredo (nord-est), în apropiere de frontiera cu Statele Unite, a precizat Eduardo Sanchez, un purtător de cuvânt pentru probleme de securitate.

Militari mexicani au confiscat două milioane de dolari în numerar, dar şi opt arme şi aproximativ 500 de cartuşe. Celelalte două persoane arestate se presupune că sunt o gardă de corp şi un operator financiar al cartelului. „Nu s-a tras niciun foc de armă”, a subliniat un purtător .

Trevino a devenit liderul cartelului Zetas după moartea, într-o operaţiune a Marinei, în octombrie 2012, a lui Heriberto Lazcano, alias „El Lazca” sau „Călăul”, al cărui corp a fost ridicat de un grup înarmat, a cărui urmă a fost pierdută, scrie Mediafax.

Departamentul de Stat american a oferit suma de 5 milioane de dolari, iar Guvernul mexican suma de 2,3 milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii conducând la arestarea lui Trevino.

Această arestare este cea mai importantă în domeniul crimei organizate de la preluarea funcţiei de către preşedintele Enrique Pena Nieto, în decembrie. El i-a succedat lui Felipe Calderon (2006-2012), al cărui mandat a fost marcat de un val de violenţe soldate cu peste 70.000 de morţi, în legătură cu crima organizată, în decurs de şase ani.

Din ofiţeri ai corpului de elită al armatei mexicane, în grupări mafiote

Gruparea Zetas a fost creată la sfârşitul anilor ’90 de către foşti membri ai unui corp de elită din cadrul armatei mexicane care au devenit o gardă personală a liderului cartelului de la Golf, Osiel Cardenas Guillen, arestat în 2003 şi extrădat ulterior în Statele Unite.

Însă membrii Zetas s-au despărţit, în 2010, de foştii lor şefi din cartelul de la Golf, provocând o luptă sângeroasă în nord-estul Mexicului.

Organizaţia lui Trevino se confruntă, totodată, în mai multe regiuni ale Mexicului, cu puternicul cartel Sinaloa, condus de către cel mai puternic „capo” din ţară, Joaquin „El Chapo” Guzman, pentru preluarea controlului asupra rutelor drogurilor spre Statele Unite şi asupra altor activităţi criminale, ca răpiri de imigranţi, extorsiune de bani prin intimidare sau abuz de forţă ori furt de carburant, mai scrie Mediafax.

Între crimele extrem de sângeroase care le sunt atribuite, membrii Zetas sunt desemnaţi ca având legătură cu masacrarea a 72 de imigranţi din America Centrală şi de Sud, găsiţi cu mâinile legate la spate, în curtea unei ferme în statul Tamaulipas (nord-est), în august 2010.

Ei sunt responsabili, de asemenea, de incendierea, ziua, a unui cazinou la Monterrey (nord), unde au fost ucise 52 de persoane, aparent din cauză că patronul cazinoului refuza să mai fie extorcat.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!