Prezent la audierea directorului adjunct al Liceului „Bolintineanu”, avocatul Andrei Lazăr, unul dintre apărătorii fostei directoare a liceului, Costica Vărzaru, a declarat că Ştefan Lungulete le-a spus anchetatorilor că a auzit de la o dirigintă despre strângerea unui fond de protocol, potrivit Mediafax.
„Adjunctul Lungulete a spus că doar a auzit că s-ar fi propus strângerea unui fond de protocol de 150 de lei de elev, însă nu a putut să spună dacă aceste sume s-au plătit şi, dacă s-au plătit, câţi elevi au achitat acest protocol”, a spus Andrei Lazăr.
Avocatul a precizat că, în timpul examenului de bacalaureat, directorul adjunct Ştefan Lungulete era în concendiu. El le-a mai spus anchetatorilor că nu a fost niciodată abordat de Costica Vărzaru sau de vreunul dintre părinţii elevilor, pentru a se implica într-o eventuală mituire a comisiei de bacalaureat.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen.
Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Procurorii au audiat, în perioada 8-10 iulie, 54 de elevi de la Liceul „Bolintineanu”, dintre cei 59 care conveniseră cu anchetatorii că se vor prezenta la sediul Poliţiei Capitalei, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Corina Paraschivescu.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei a mai spus că dacă iniţial procurorii stabiliseră că trebuie audiaţi peste 100 de elevi în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureatul susţinut la Liceul „Bolintineanu”, ulterior numărul acestora a fost redus la 59, considerându-se că doar declaraţiile acestora sunt suficiente.
Audierile elevilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au început vineri 5 iulie, Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti spunând atunci că 17 dintre cei 20 de elevi care îşi luaseră angajamentul că vor veni în cursul acelei zile la audieri s-au şi prezentat, singuri, la Poliţia Capitalei.
Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.
Anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat atunci că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.
Stroe a mai spus că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.