Potrivit ministrului pentru Buget, Liviu Voinea, partea română îşi propune să abordeze în negocierile cu FMI posibilitatea reducerii la TVA-ul pentru pâine, acest obiectiv fiind considerat unul foarte important pentru guvernul Ponta.
Informaţia a fost confirmată chiar de către premier, într-o intervenţie telefonică la România TV. „Este un punct pe agenda de discuţii şi pentru mine este foarte important să luăm această decizie la momentul rectificării bugetare”, a declarat Victor Ponta.
Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului-ministru, a apreciat că şansele ca Fondul să fie de acord cu această măsură sunt destul de mari. Blănculescu a precizat că în acest sector evaziunea fiscală ajunge la circa 80-90%, iar reducerea taxei pe valoare adăugată ar putea să conducă la reducerea evaziunii. „Obiectivul numărul 1 îl reprezintă reducerea evaziunii fiscale, iar obiectivul numărul 2 este eventuala reducere a preţului pâinii. Cred că 9% mâine va reprezenta mai mult decât 24% astăzi”, a declarat Blănculescu la România TV, referindu-se la posibilitatea creşterii încasărilor la buget din sectorul panificaţiei.
Guvernul român a mai încercat să convingă Fondul să accepte măsura însă oficialii FMI s-au opus susţinând că reducerea nu va da rezultatele scontate. Chiar dacă de data aceasta delegaţia FMI va fi mai îngăduitoare, partea română tot va trebui să găsească resurse cu care să acopere probabila scădere a încasărilor din TVA-ul pentru pâine.
Măsurile privind reducerea TVA la pâine şi introducerea impozitului forfetar ar putea fi adoptate în această vacanţă parlamentară, prin ordonanţă simplă, după analizarea rezultatelor din primul semestru, a declarat premierul Victor Ponta pe 1 iulie.
„Vom avea o discuţie în prima şedinţă de Guvern, imediat ce mă întorc (n.r. din turneul asiatic). Când avem toate rezultatele pe primul semestru, deci până la sfârşitul lunii iunie, rezultate care ţin de venituri bugetare, cheltuieli bugetare – deocamdată ne încadrăm în mod sigur la deficit, dar trebuie să vedem la partea de venituri – atunci putem lua decizia. Eu consider că ambele modificări referitoare la reducerea TVA la pâine şi impozitul pe microîntreprinderi pot fi introduse, le avem în legea de abilitare. Deci Parlamentul ne-a dat voie prin ordonanţă simplă să le introducem şi le introducem în această vacanţă. (…) Am vrut să avem practic datele pe primul semestru destul de clar, pentru că nu vreau să luăm decizii pe care după aceea să nu le putem şi implementa”, a spus primul-ministru, într-un interviu acordat TVR.