Spitalul Universitar de Urgenţă Militar anunţă că, în urma examenelor clinice pluridisciplinare, a analizelor de laborator şi a examenelor paraclinice imagistice, comisia medicală a constatat că Traian Băsescu „este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”.
„În urma examenelor clinice pluridisciplinare, a analizelor de laborator şi a examenelor paraclinice imagistice (examen radiologic, ecografie, imagistică prin rezonanţă magnetică, tomografie computerizată), Comisia medicală a constatat că Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este APT din punct de vedere medical pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, remis vineri.
Conform comunicatului „Traian Băsescu nu suferă în momentul de faţă de nicio afecţiune care să îi pună în pericol starea fizică, psihică sau viaţa şi care să îl împiedice să exercite mandatul de preşedinte al României„.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut, miercuri, vizita medicală anuală la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Administraţia Prezidenţială, a anunţat ieri că rezultatele analizelor vor fi comunicate public de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în cursul zilei de joi, 29 decembrie. Anunţul Cotrocenilor a reprezentat astfel o premieră, până acum şeful statului nedorind să dea detalii despre starea sa de sănătate, mulţumindu-se doar a spune că este „sănătos tun”.
Conform unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), preşedintele face în fiecare an un control medical general obligatoriu.
Preşedintele Traian Băsescu a fost la Spitalul Militar Central pentru un control medical şi la sfârşitul lunii februarie 2010. Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, declara atunci că preşedintele Traian Băsescu a efectuat în 27 februarie controlul medical anual, făcut de o comisie formată din 13 medici specialişti, conform unei hotărâri a CSAT din 2007 şi a susţinut că şeful statului este „foarte sănătos”, potrivit Mediafax.
Turcan menţiona atunci că „legea prevede o comisie medicală compusă din 13 medici specialişti în cadrul Spitalului Militar, conform unei hotărâri a CSAT 166 din 20 decembrie 2007” şi că „această comisie efectuează un control complet, pe specialităţi, după ce în prealabil sunt recoltate probe de sânge„.
El preciza că această comisie medicală prezintă concluziile sub forma unui raport pe care îl înaintează preşedintelui, iar legea nu prevede ca analizele sau rezultatele acestora să fie date publicităţii.
În aprilie 2010, preşedintele declara, la B1 Tv, că ar publica bucuros rezultatele analizei medicale la care a fost supus, dar aceasta nu este gata din cauza faptului că aparatul de RMN de la spitalul unde a făcut vizita medicală este stricat şi investigaţiile au fost amânate.
„Mi-au făcut un tomograf, nu ştiu care, cel care îţi face la cap, la plămâni, la nu ştiu ce şi mai este un aparat, că la mine o vizită medicală nu durează, îţi ia astăzi sângele, vin rezultatele la sânge, la urină, la ce mai e şi abia pe urmă te bagă prin toată comisia aia de 13 medici, deci durează vreo şase ore o vizită medicală. Raportul mi s-a făcut, dar mai trebuie făcut şi acest control, RMN-ul, pentru a fi completă vizita medicală„, spunea atunci Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a mai fost consultat în august 2010 la Spitalul Militar Central din Bucureşti, de şeful secţiei ORL.
Şeful statului a suferit două intervenţii chirurgicale
În 2006, Traian Băsecu a fost operat de hernie de disc într-o clinică din Austria. Intervenţia a durat aproximativ două ore. Internat iniţial la Spitalul Elias din Bucureşti, şeful statului a ales într-un ultim moment să facă intevenţia în străinatate.
Potrivit HotNews, preşedintele a renunţat la intervenţia pregătită la Spitalul Universitar la sfatul comisiei medicale constituite la nivelul Ministerului Sănătăţii. Surse medicale au declarat, la acea dată, că preşedintele a optat pentru operaţia în străinătate pentru a scăpa de dispute şi pentru că nu era mulţumit de condiţiile asigurate în ţară.
Un an mai târziu, Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila“ în vederea unei noi intervenţii chirurgicale. De data asta, glanda tiroidă este cea care i-a făcut necazuri şefului statului.
Intervenţia propriu-zisă şi examenul histopatologic, care determina tipul de leziune, au durat aproape 2 ore. La operaţia lui Traian Băsescu au participat opt medici.