Noi detalii în cazul tablourilor furate de la Muzeul din Olanda. Vezi ce au descoperit anchetatorii

Noi detalii au ieşit la iveală în cazul tablourilor furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Potrivit rechizitoriului tinerii trimişi în judecată pentru furtul celor şapte tablouri vorbeau codificat despre operele de artă, spunându-le "câini" sau "morţi". De asemenea, s-a constatat că ei sunt cercetaţi în numeroase alte dosare. În plus, procurorii DIICOT au dezgropat, în timpul percheziţiilor patru arme de calibrul 12 şi peste 60 de cartuşe aferente, stabilind că arsenalul aparţinea lui Radu Dogaru - unuia dintre inculpaţii deferiţi justiţiei în acest dosar.
Alina Costache
16 iul. 2013, 17:30
Noi detalii în cazul tablourilor furate de la Muzeul din Olanda. Vezi ce au descoperit anchetatorii

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Potrivit Mediafax, anchetatorii prezintă în rechizitoriu o discuţie purtată în 22 noiembrie 2012, la 17:38, pe un site de socializare, de Radu Dogaru (de pe contul Jhon Dilinger) şi Eugen Darie (Andreea Damaschin) în care se referă la tablourile furate folosind cuvântul „morţi”.

„Jhon Dilinger – Ce ai facut ai aruncat morţii?

Andreea Damaschin (inc. Darie Eugen) – nu, acum ma gandeam unde sa-i arunc..acum sunt în altă parte da vreau sa-i iau k sa stau lin

Jhon Dilinger – depinde ce este aici in rapa asta la mine

Andreea Damaschin (inc. Darie Eugen) – nu e ma mare lucru k le-am făcut bucăţele? care râpă de la tn?

Jhon Dilinger – este aici una la mine la ieşire arunci şi o vacă

Andreea Damaschin (inc. Darie Eugen) – te sun să o duc p mama ls c şi să iau maşina şi te sun„.

În altă conversaţie, din 13 ianuarie 2013, Radu Dogaru şi Eugen Darie vorbeau despre vânzarea tablourilor furate.

„(…) Darie Eugen : Da, măi. Hai să mergem, să vorbim cu ăsta, înţelegi? Şi… vedem, poate găsim să le dăm( n.n. – tablourile sustrase) …. Nu?
Dogaru Radu : Da, mă.
Darie Eugen : Dacă le-am dat (n.n. – tablourile sustrase), am şi ras-o! Unde vrea sufleţelul tău mergem!
Dogaru Radu : Hai, mă, lasă! Păi cu alea (n.n. – fetele care prostituează în străinătate) n-ai bani ? dă-te-n p… mea! Stai în alea (n.n. – în banii obţinuți din vânzarea tablourilor), cu vacanţa ta, dă-te-n…..!
Darie Eugen : Ce bani am, mă, păduchiosule?”

De asemenea, într-o altă discuţie, din 19 ianuarie, ora 10.37, Radu Dogaru (Jhon Dilinger) şi Alexandru Bitu au vorbit despre modul în care urmau să vândă tablourile şi despre sumele de bani pe care urmau să le primească de la cumpărător, ei referindu-se la operele de artă folosind cuvântul „câini”.

„Bitu Alex-Mihai: Las ca vad eu maine t mai gandesti. Si tu Ma mai gândesc si eu Si mâine din sunt l tn
Jhon Dilinger: sa puna 4 din alea ( n.n. – 400.000 euro) antrio geanta daca are sange si nou ducem caini (n.n. – tablouri) an alta pe alta parte si am terminat balciu daca vrea sa o facem jmechereste
Bitu Alex-Mihai: Pai da
Jhon Dilinger: fara sustinatori fara nimik tu si el

Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT – Structura Centrală la Judecatoria Sectorului 3 Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 13 august.

Patru arme de foc letale şi peste 60 de cartuşe, arsenalul unuia dintre hoţii de tablouri

În rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe cei acuzaţi în dosarul tablourilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată dşi Terorism (DIICOT) fac o trecere în revistă a armamentului pe care îl avea Dogaru şi pe care acesta l-a ascuns, prin acoliţii săi.

În 28 februarie, arată procurorii DIICOT, Ciprian Dănilă a condus organele de urmărire penală arătând locul în care a îngropat armele şi muniţia pe care i le-au încredinţat, spre păstrare, Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru şi martora Natalia Timofei, preitena acestuia, arme despre care avea cunoştinţă că-i aparţin.

Cu ocazia cercetării la faţa locului, notează anchetatorii, au fost dezgropate mai multe colete ce conţineau o armă marca Browning cu seria 88416, o armă marca Baikal cu seria H29349, o armă marca Franchi cu seria AH33873, o armă marca Bayard cu seria 2750, 62 cartuşe de calibrul 12, un cartuş de calibrul 9 mm PAK, 4 cartuşe de calibrul 10x22T şi trei butelii cu gaze sub presiune (CO2).

Procurorii relevă pe larg şi filmul ascunderii acestor arme, operaţiune declanşată de îngrijorarea pe care Radu Dogaru a resimţit-o când unul dintre complici l-a avertizat în legătură cu ancheta din acest caz.

Astfel, în 19 ianuarie, Dogaru s-a deplasat la domiciliul mătuşii sale Marfa Marcu şi al unchiului său Constantin Marcu, având asupra sa două puşti de vânătoare, o cartuşieră plină cu cartuşe încărcate şi o cutie de cartuşe, bunuri pe care le deţinea ilegal, el nefiind posesor de permis sau autorizaţie de port armă, notează DIICOT.

Dogaru a lăsat aceste obiecte la locuinţa rudelor sale, motivând că a doua zi urma să plece din ţară şi nu dorea ca armele şi muniţia să rămână la el acasă.

Constantin Marcu arată în declaraţia sa că „în cursul lunii ianuarie 2013, când la locuinţa lui Dogaru Radu s-au efectuat percheziţii, cu câteva ore înainte acesta a venit la mine acasă cu două puşti de vânătoare, cu cartuşe cu alice calibrul 12 mm”. „Dogaru Radu avea asupra lui şi o cartuşieră plină cu cartuşe încărcate şi o cutie cu cartuşe. Acesta m-a rugat să le ţin pentru că pleacă din ţară şi nu vrea să le lase la el acasă. (…) Acesta le-a lăsat atârnate de capul patului după care a plecat”, a mai scris Marcu, în declaraţie.

Marfa Marcu le-a spus anchetatorilor, la rândul ei, că „înainte de percheziţii, sâmbătă 19 ianuarie, Radu Dogaru a adus la domiciliul meu o puşcă de vânătoare cu cartuşieră şi cartuşele aferente, pe care a dus-o în atelierul soţului meu”, ia „după percheziţiile care au avut loc la Dogaru Radu şi după reţinerea acestuia la data de 20 ianuarie 2013, sora mea a venit şi mi-a solicitat valiza lăsată de Radu”.

Procurorii arată că, după arestarea lui Dogaru, mama şi prietena acestuia s-au implicat activ în ascunderea urmelor acestuia, respectiv în ascunderea şi mai sigură a armelor, dar şi a tablourilor.

Procurorii mai spun că Olga Dogaru i-a cerut lui Constantin Marcu să împacheteze armele şi muniţia în saci de rafie, având deja în plan să le îngroape.

DIICOT mai arată că armele şi muniţia au fost transportate de mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, şi de Natalia Timofei – deşi niciuna nu posedă permis sau autorizaţie de port armă – şi au fost ascunse de cele două, împreună cu geamantantul ce conţinea operele de artă furate de la Muzeul Kunsthall din Rotterdam, în curtea unei locuinţe părăsite din localitatea Carcaliu, situată peste drum de casa mamei Nataliei Timofei.

După câteva zile, mama lui Radu Dogaru, ajutată de Natalia Timofei, a hotărât să schimbe locul în care erau ascunse armele, muniţia şi obiectele de artă.

În continuare, spun procurorii, cele două au mers în cimitirul de vizavi de locuinţa Olgăi Dogaru și au îngropat operele de artă.

„La câteva zile după ce a fost efectuată percheziţia domiciliară la Dogaru Radu în data de 19.01.2013 a venit la mine la locuinţă mama lui Dogaru Radu, însoţită de Timofei Nataşa şi o altă persoană necunoscută. Înainte de a veni aceste persoane, am fost sunat de către Timofei Nataşa care mi-a cerut să fiu acasă deoarece vrea să mă viziteze. Când au ajuns la locuinţa mea, Nataşa m-a sunat iar şi mi-a spus că sunt în faţa porţii, la stradă. Eu am ieşit din casă şi am văzut la stradă o maşină neagră, la volanul căreia se afla un bărbat necunoscut. Din maşină au coborât Dogaru Olga şi Timofei Nataşa. Au deschis uşa la portbagaj şi dinăuntru au scos un pachet, în saci rafie, culoare albă în care am văzut nişte arme. De asemenea, cele două femei au dat jos şi o valiză de culoare negru închis. Dogaru Olga mi-a cerut să iau cele două bagaje şi să le ţin la mine deoarece la mine nu vine poliţia. Mi-am dat seama că şi în valiză se aflau arme de foc. Dogaru Olga şi Timofei Nataşa s-au urcat în maşină şi au plecat. Eu am luat cele două bagaje şi le-am băgat în casă. După două zile m-am gândit să ascund armele şi am hotărât să merg pe câmp să le îngrop. M-am deplasat pe câmp către Turcoaia şi lângă un canal de irigaţii am săpat o groapă, am pus armele în groapă şi apoi am aşezat stuf şi pământ peste ele. Am ştiut de când am primit armele că acestea aparţin lui Dogaru Radu. Arăt că aceste arme le-am mai văzut în posesia lui Dogaru Radu, înainte de a fi arestat. Arăt că bagajele au fost date jos din maşină de Dogaru Olga şi Timofei Nataşa în egală măsură. Înainte de a fi arestat, Dogaru Radu mi-a spus că armele le ţinea la mătuşa sa, Marcu Marfa. Arăt că dispozitivul electric de prindere peşte aparţine tot lui Dogaru Radu”, a declarat Ciprian Dănilă, citat în rechizitoriu.

Dănilă, care a fost şi el cercetat în acest dosar, nu a fost trimis în judecată, ci a primit doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Hoţii tablourilor din Olanda, cercetaţi în numeroase alte dosare

Conform anchetatorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Eugen Darie este cercetat în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin în 12 dosare penale, pentru: infracțiuni incriminate de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, distrugere (opt fapte), violare de domiciliu (trei fapte ), ultraj contra bunelor moravuri (două fapte), încăierare (o faptă), ultraj (o faptă), lovire și alte violențe (patru fapte ), amenințare (două fapte), nerespectarea regimului armelor și muniției (două fapte).

Procurorii mai arată în rechizitoriu că Darie este trimis în judecată în alte două dosare, de evaziune fiscală şi, respectiv, de vătămare corporală, distrugere şi încăierare, în acesta din urmă fiind deferit justiţiei împreună cu alte persoane. Cele două dosare sunt pe rolul Judecătoriei Măcin.

Radu Dogaru este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin în mai multe dosare penale deschise pentru: ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice; încăierare urmată de moartea victimei ( implicat alături de alte persoane printre care și inculpatul Procop Adrian), asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; alte infracțiuni incriminate prin legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială.

De asemenea, Parchetul din Măcin îl cercetează pe Alexandru Bitu în diferite dosare pentru vătămare corporală, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, încăierare, infracțiuni incriminate de Legea 61/1991, proxenetism și tâlhărie.

Darie, Dogaru şi Bitu mai sunt cercetaţi, de DIICOT Tulcea, pentru trafic de persoane.

Procurorii DIICOT arată, în documentul citat, că şi Adrian Procop este cercetat în mai multe dosare penale şi a fost trimis în judecată de Parchetul din Măcin, pentru furt calificat.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
UE a dat ordinul. România este obligată. Românii vor putea cere despăgubiri statului
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Calculele reale despre majorarea salariului minim, din 2025. Câți bani în plus primesc, de fapt, românii
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă de până la 1.000 de lei pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii sunt OBLIGAȚI
StirileBZI
Ofertă de nerefuzat! Salarii de 1.500 de euro pe lună pentru românce
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie