„România şi Republica Moldova au un parteneriat de sânge, pentru că aşa ni l-a lăsat Dumnezeu. Deci, nu putem fi decât alături de cetăţenii Republicii Moldova ori de câte ori va fi nevoie”, a afirmat Traian Băsescu în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele Băsescu a mai spus că, după opt ani şi jumătate de mandat, doar în vizitele la Chişinău se mai simte emoţionat.
„În 8 ani şi jumătate am bătut practic toate continentele lumii, în întâlniri bilaterale, vizite de lucru şi am trecut de mult de faza la care mai aveam emoţii. Singura vizită în care am emoţii este cea din Republica Moldova„, a afirmat şeful statului român
Traian Băsescu a mai arătat că Republica Moldova nu este izolată în opţiunea sa pro-europeană, având susţinerea şi a altor state UE.
„Republica Moldova are foarte mulţi prieteni, e susţinută în acest proces şi de Polonia, şi de cele trei ţări baltice, şi de Germania, şi multe alte ţări UE. Republica Moldova nu este o ţară care doar ea vrea în UE. Şi statele cele mai importante ale UE vor Republica Moldova în Uniunea Europeană, pentru că i-au înţeles istoria, aspiraţiile şi dorinţa cetăţenilor”, a spus Băsescu.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a mulţumit lui Traian Băsescu „pentru sprijinul preţios şi implicarea sa personală în proiectele de importanţă strategică pentru Republica Moldova, şi anume integrarea europeană, securitatea energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean”, mulţumind şi Guvernului şi diplomaţiei de la Bucureşti pentru pledarea cauzei Chişinăului în plan european.
Preşedintele Traian Băsescu face, miercuri, o vizită oficială la Chişinău, aceasta fiind a cincea sa vizită în Republica Moldova de când a devenit şef al statului român.
Traian Băsescu a efectuat prima sa vizită oficială ca şi preşedinte al României la Chişinău, în ianuarie 2005, când liderul comunist Vladimir Voronin promova ideea aderării la UE, preşedintele român susţinându-l deschis pe acesta. El a primit din partea lui Voronin şi un cadou constând în 11.000 de sticle de vin moldovenesc, care au fost trimise cu un tren în România, fiind depozitate în crama Palatului Cotroceni.
Relaţiile dintre cele două ţări au avut o perioadă foarte caldă, în acel moment preşedintele Băsescu afirmând că cele două ţări româneşti se vor întâlni în viitor în cadrul UE.
În ianuarie 2007, preşedintele Băsescu mergea din nou la Chişinău şi convenea cu Voronin deschiderea a două noi consulate româneşti la Bălţi şi Cahul. Aderarea României şi aducerea pe Prut a frontierei UE au avut însă un efect contrar asupra lui Vladimir Voronin, care a revenit la reafirmarea poziţiei pro-ruse şi a tergiversat politica de apropiere a Republicii Moldova faţă de UE.
De la acel moment, şi relaţiile Bucureşti-Chişinău au cunoscut o răcire progresivă.
Guvernul comunist s-a angajat în acei ani şi într-un conflict cu Bucureştiul cu privire la „limba moldovenească”, a recurs chiar şi la expulzări ale unor diplomaţi români şi reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români, iar în aprilie 2009 acuza România de implicare în protestele de stradă şi îl expulza pe ambasadorul Filip Teodorescu.
Vladimir Voronin l-a atacat de atunci constant pe Traian Băsescu, el acuzându-l recent inclusiv că sună liderii de la Chişinău, seara, în stare de ebrietate.
Băsescu a mai făcut şi în august 2008 o vizită la Chişinău, acea deplasare fiind inclusă într-un turneu în Ucraina, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia efectuat la scurt timp după războiul din Georgia.
În ianuarie 2010, preşedintele Băsescu efectua la Chişinău prima sa vizită externă de la preluarea celui de-al doilea mandat de şef al statului, la invitaţia preşedintelui interimar de atunci, Mihai Ghimpu, la o jumătate de an după înlăturarea regimului lui Voronin în urma protestelor de stradă din primăvara lui 2009. Într-o vizită care a durat două zile, Băsescu i-a încurajat atunci pe liderii moldoveni în eforturile de negociere a paşilor pentru apropierea de UE, a depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare, la cimitirul soldaţilor români căzuţi în 1941 de la Ţiganca, precum şi la mormintele poetului Grigore Vieru şi regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
În mai 2012, Traian Băsescu a fost invitat de către preşedintele Nicolae Timofti să facă o nouă vizită oficială la Chişinău. Vizita ar fi trebuit să aibă loc pe 1 februarie 2013, însă a fost amânată din cauza stării de sănătate a liderului moldovean.