Pe Twitter, şeful diplomaţiei ucrainene, Konstantin Grişcenko, a numit proiectul gazoductului South Stream ca fiind ” un proiect politic, şi nu unul economic”. Grişcenko susţine că sistemul de transport de gaze din Ucraina ar fi cel mai eficient pentru transportul gazelor naturale din Rusia spre Europa.
La rândul său, premierul rus Vladimir Putin anunţa miercuri că Turcia şi-a dat acordul oficial pentru ca Rusia să poată amplasa gazoductul South Stream prin apele sale teritoriale. Putin a mulţumit „guvernului turc pentru decizia sa de a permite construcţia conductei South Stream în zona economică specială a Turciei”, a ţinut să precizeze Grişcenko, cu subînţeles.
Motivul pentru care părţile implicate în proiect evită tranzitul conductei de gaz prin Ucraina este teama de un eventual război al gazelor între Moscova şi Kiev, cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009.
Şi România spera să fie inclusă în acest proiect, însă a fost refuzată, deşi la început participarea ei părea să aibă multe şanse de reuşită.