Ministrul britanic de externe William Hague a criticat ‘justiţia selectivă’ din Rusia şi a avertizat această ţară că îşi încalcă obligaţiile internaţionale cu privire la respectarea drepturilor omului. ‘Fac apel la guvernul rus să respecte integral principiile justiţiei şi să asigure respectarea legii în mod proporţionat şi nediscriminatoriu’, menţionează şeful diplomaţiei de la Londra într-un comunicat.
‘Suntem preocupaţi de condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Avem în vedere că nu s-au epuizat căile de recurs şi că această condamnare ar putea fi revizuită’, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Philippe Lalliot.
Ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul, a scris pe Twitter că SUA sunt ‘profund dezamăgite de condamnarea lui Navalnîi şi de motivaţia aparent politică a acestui proces’.
În schimb, diplomaţia germană a nu emis încă o declaraţie oficială cu privire la acest subiect, dar însărcinatul cu probleme ruse în cadrul guvernului de la Berlin, Andreas Schockenhoff, a calificat judecarea opozantului rus drept ‘un proces spectacol’, expresie care este folosită de obicei în Germania atunci când se face referire la procesele naziste sau staliniste, notează AFP. ‘Cazul Navalnîi este un nou exemplu al unei politici care nu tolerează nicio formă de opoziţie’, a punctat acesta.
De asemenea, biroul de presă al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a emis un comunicat în care afirmă că ‘acest proces ridică serioase semne de întrebare cu privire la situaţia drepturilor omului în Rusia’, subliniind că acuzaţiile împotriva lui Navalnîi şi a celuilalt acuzat în acelaşi dosar, Piotr Ofiţerov, ‘nu au fost dovedite corespunzător în timpul procesului’.
Un tribunal din Kirov, la 900 de kilometri de Moscova, l-a condamnat joi pe Aleksei Navalnîi la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, Piotr Ofiţerov primind patru ani de închisoare.