Intrarea în liceu cu medie de repetenţie, primul pas spre un bacalaureat ratat

Repartizarea în liceu fără examen, numai pe baza mediei de admitere, aduce de patru ani în clasa a IX-a mii de şcolari cu medii de repetenţie, pe care unii profesori încearcă să-i ridice, prin mari eforturi, la note de 5, dar pentru care, în majoritate, finalul este un bacalaureat ratat.
Roxana Gagiu
18 iul. 2013, 16:16
Intrarea în liceu cu medie de repetenţie, primul pas spre un bacalaureat ratat

În 2009, prin hotărârea de guvern de aprobare a cifrei de şcolarizare, iniţiată de ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, nu au mai fost alocate locuri pentru învăţământul profesional. Planul de măsuri a inclus astfel şi readucerea, în sistemul educaţional, a celor care nu au finalizat învăţământul obligatoriu sau nu au dobândit o calificare profesională. Concret, au dispărut locurile de la şcolile profesionale, în condiţiile în care, pentru unii, părea degradant să spună că sunt „la profesională”, şi au apărut licee tehnologice.

Citeşte şi: ADMITERE LICEU 2013. Peste 6.700 de elevi, admişi în clasa a IX-a cu medii sub 5

Tot în 2009, prin ordin de ministru, a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note să fie luate în calcul la intrarea în liceu, fără examen. Ulterior, începând din 2010, în licee s-a putut intra, în urma repartizării computerizare, şi cu medii mai mici de 5, câtă vreme nu a fost impusă o notă minimă de promovare a evaluării.

Măsurile luate acum patru ani au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu. N-a fost aleasă soluţia prin care sistemul, înainte de toate, să fi pretins profesorilor să se ocupe de elevii problemă, astfel încât să-i aducă la o pregătire de 5. Adoptând o soluţie mai simplă, având la bază bunăvoinţa şi marea înţelegere, cadrele didactice au preferat să promoveze, an de an, elevi nepregătiţi şi să-i aducă la evaluarea naţională, în virtutea faptului că aceştia oricum ajung ulterior la liceu.

În clasa a VIII-a, însă, la evaluarea naţională, notele primite din milă în gimnaziu şi-au spus cuvântul. Elevii cu medii de 6 sau chiar 7 în clasele V-VIII au luat, la primul test important din viaţa lor, note de 1, 2 sau 3, care le-au coborât media de admitere în liceu sub nivelul celei de repetenţie, adică sub 5. Citeşte şi: Cea mai MICĂ MEDIE de ADMITERE este 3.22

Citeşte şi: ADMITERE LICEU 2013. Sute de elevi din Mureş au fost repartizaţi în licee cu medii sub 5,00

Ulterior, în liceu, majoritatea miilor de elevi admişi cu medii de repetent nu au putut recupera lipsa de pregătire. Chiar şi cele câteva zeci de elevi care s-au ridicat cu greu spre 5 şi chiar au promovat an de an au ajuns, la sfârşitul clasei a XII-a, în faţa unei misiuni imposibile: bacalaureatul, pe care nu l-au putut lua chiar şi cu subiecte diferenţiate.

„Este nevoie de modificarea legii”

Potrivit Mediafax, primele consecinţe concrete ale sistemului de admitere în liceu din ultimii ani sunt legate atât de elevi, cât şi de profesori. Elevii nu au rămas pe stradă, ci au mers la şcoală, iar profesorii, având discipoli în bancă, şi-au păstrat locurile de muncă. Privit în ansamblu, însă, sistemul de învăţământ pare că nu găseşte soluţii reale pentru o educaţie de calitate.

Autorităţile recunosc că este jenant să declari admis în liceu un elev cu media de admitere sub 5 şi susţin că situaţia s-ar putea schimba în bine numai prin modificarea reglementărilor în vigoare.

VEZI: REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, după contestaţii. Află notele finale

„În prezent, oricât de mult nu ne convine, nu avem ce face, dacă aşa zice legea. Este nevoie de o iniţiativă parlamentară pentru modificarea Legii educaţiei care conţine, de altfel, o mulţime de articole ce ar trebui schimbate. Mai mult, legea nu ne permite să sancţionăm profesorii cu rezultate slabe şi nici să-i spunem directorului să plece dacă are trei promoţii de absolvenţi care nu promovează bacalaureatul. Tot sistemul trebuie reanalizat. Constatăm că elevi cu media de absolvire (a gimnaziului – n.r.) de 7-8 nu reuşesc să ia la evaluare decât 2 sau 1 sau 4. Ce putem face? Nu avem instrumente”, mai spun reprezentanţii autorităţilor din Educaţie, care admit şi că rezultatele slabe la bacalaureat sunt înregistrate majoritar în licee cu mulţi elevi admişi cu medii sub 5.

La rândul lui, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, consideră că accesul în clasa a IX-a al elevilor cu medii sub 5 se resimte în rezultatele de la bacalaureat.

„Recuperarea unui elev care a luat media 1, 2, 3 sau 4 la evaluarea naţională este foarte dificilă. Recuperarea lui este un proces de durată, care nu se poate face în ultimul an, adică înainte de bacalaureat, ci este nevoie de o muncă susţinută pe toată durata liceului”, spune Trăistaru.

„Niciun elev nu va lua bacalaureatul dacă intră în liceu cu lacune majore”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, este de părere că situaţia actuală reflectă dezastrul din învăţământ şi faptul că Ministerul Educației nu a avut o viziune corectă în ceea ce priveşte reţeaua şcolară, evaluările de la finalul ciclurilor de învăţământ şi modul în care se face promovarea de la un ciclu de învăţământ la altul.

Liderul sindical susţine, la rândul său, reintroducerea examenului de admitere tradiţional în liceu, iar media minimă de intrare să fie 5.

„Este inadmisibil să fie înscris la liceu un absolvent care are media sub 5. Aceşti elevi vor pica examenul de bacalaureat, irosindu-şi cei patru ani de liceu. Ar trebui mărit numărul de locuri de la şcolile profesionale, care să pregătească viitoarea forţă de muncă, pentru că majoritatea acestor elevi ar fi putut să ajungă nişte muncitori cu înaltă calificare, de care România are atâta nevoie. De asemenea, ar trebui micşorat numărul de locuri la licee. Ca şi condiţie pentru admiterea la liceu, soluţia ar fi examenul de admitere, iar media minimă să fie 5,00″, afirmă Hancescu.

Preşedintele Federaţiei „Alma Mater”, Anton Hadăr, se declară, şi el, în favoarea reînfiinţării învăţământului profesional, în condiţiile în care, în opinia lui, sistemul trebuie regândit, pentru că a obliga toţi elevii să urmeze liceul este incorect. „Unii pot, alţii nu pot. Am discutat acest subiect cu toţi miniştrii, începând cu doamna Andronescu. Ei zic să-i ducem (pe elevi – n.r.) până în clasa a X-a, cât este învăţământul obligatoriu, şi apoi să-i înscriem la profesională. Eu nu cred că este bine. Din păcate, în cei doi ani, elevii admişi cu medii sub 5 nu mai învaţă nimic. Le facem mai mult rău”, a declarat Hadăr.

Potrivit lui Hadăr, reînfiinţarea învăţământului profesional se impune în condiţiile în care unii elevii poate chiar au vocaţie pentru o anumită meserie. „Elevii cu medii sub 5 nu trebuie ţinuţi în liceu. Au trecut deja mulţi ani. Am văzut rezultatele dezastruoase. Îi ducem în liceu din dorinţa profesorilor de a avea o normă. Îmi pare rău, dar nu merge. Facem rău şi profesorilor, şi elevilor. Părinţii încearcă să stârnească mila profesorilor, iar profesorii se lasă ispitiţi. Niciun elev nu va lua bacalaureatul dacă intră în liceu cu lacune majore în pregătire”, a mai spus Hadăr.

Examenul de admitere şi şcolile profesionale, susţinute şi de părinţi

Din punctul de vedere al părinţilor, problema ar putea fi rezolvată prin reintroducerea examenului de admitere în liceu.

„Cred că cel mai bine ar fi să fie reintrodus examenul de admitere în liceu. Dar, în condiţiile actuale, elevii trebuie admişi în clasa a IX-a chiar dacă au note mici la evaluare, pentru că ei au promovat clasa a VIII-a. Evaluarea este un procedeu de departajare a candidaţilor. Nu pot spune că sunt repetenţi şi au fost acceptaţi în clasa a IX-a, chiar cu medii mici. Ei au promovat clasa a VIII-a, au picat elavuarea, dar trebuie admişi în clasa a IX-a, pentru că au promovat. Nu ai cum să procedezi altfel”, este de părere preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Gună.

În opinia Mihaelei Gună, o măsură bună ar fi şi reînfiinţarea şcolilor profesionale, pe lângă reintroducerea admiterii la liceu.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurul animal care vede mai multe culori decât omul. E o creatură bizară, dar care este și foarte inteligentă
Capital.ro
Doliu imens. S-a stins cea mai frumoasă femeie. A fost o stea a lumii: Eleganță, forță și frumusețe
Playtech.ro
Elena Udrea iese de închisoare! Adrian Alexandrov a făcut dezvăluirea bombă: 'O iau direct cu maşina'
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Gică Hagi, în doliu! A făcut anunțul trist în urmă cu puțin timp
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
A început mega-proiectul de 3,5 miliarde de euro. Ceaușescu l-a refuzat în 1972
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Șapte polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost distruse într-o urmărire cu final dramatic pe A1, în Marea Britanie
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lumea a pierdut cel mai iubit actor. Ne-a sfâșiat trecerea sa în neființă: Nu eram pregătit să mor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Furtună POLARĂ în România, înainte de FLORII! Este URGIE în România!
MediaFlux
Trump a confirmat! Decizia momentului privind soldații din România
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?