Minerii de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani refuză să mai iasă din subteran la terminarea programului, în semn de protest. „Aduc cărbune din Australia şi al nostru nu mai e bun. Cei de la Paroşeni vor rămâne în subteran. Aşa o să rămânem şi noi”, a spus unul dintre protestatari, potrivit România TV.
Ortacii sunt supăraţi că huila pe care o extrag nu este cumpărată de cele două termocentrale din Hunedoara. „Vor rămâne până vom primi garanţia că ni se preia cărbunele. Deocamdată viaţa lor nu este în pericol, le-am asigurat hrană, apă, le asigurăm şi medicamentaţie celor care au nevoie”, a declarat Laszlo Tomokos, preşedintele Sindicatului Huila.
Ministrul Economiei a mers vineri să discute cu protestatarii. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara le-a propus minerilor să preia cărbunele în custodie, dar fără să stipuleze în contract cantitatea de huilă şi preţul de achiziţie. Minerii însă au refuzat oferta şi au rămas în mină.
Ministrul Varujan Vosganian a declarat pentru România TV că „situaţia se datorează modului în care a procedat termocentrala” a cărei conducere a achiziţionat câteva mii de tone de huilă. Astfel termocentrala Mintia a ajuns să aibă în stoc 400.000 de tone de huilă, adică „necesarul pe 2013”, a mai spus ministrul Economiei.
Procedând în acest mod, „cele trei mine care produc huilă au fost lăsate de izbelişte”, iar „conducerea a ales să le ţină închise”, a mai spus ministrul. „Sunt şapte mine închise. Modul în care cei de la Complexul Energetic Hunedoara au abordat chestiunea nu este corect”, a precizat Vosganian. Ministrul a mai spus că a discutat despre această problemă şi cu premierul şi cu Corpul de control şi că au fost rapoarte „neclare” privind importul de huilă.
„Se va semna contractul de la Termocentrala Mintia (pentru achiziţionarea huilei de la cele trei mine, n.r.). Contractul „va fi prezentat mai departe minerilor” (…) se va crea un regim de uniformitate, iar cei din celelalte trei mine vor avea acelaşi regim”, a mai spus ministrul Economiei.