Japan Airlines este unul dintre cei mai importanţi utilizatori ai avioanelor Boeing 787. Toate exemplare livrate în întreaga lume au fost blocate la sol în perioada ianuarie-aprilie, din cauza unor probleme grave de supraîncălzire a bateriilor de tip litiu-ion, scrie Mediafax.
Avionul a decolat de la Boston la ora locală 12.57 (19.57, ora României), dar a revenit pe aeroport, unde a aterizat în jurul orei 17.50 (vineri 0.50, ora României), potrivit unui anunţ postat pe site-ul JAL.
„Avionul cu destinaţia Tokyo-Narita a decis să revină la Boston din cauza unui mesaj privind o pompă de carburant de la motorul drept„, a declarat ulterior un purtător de cuvânt JAL, la Tokyo.
„Nu a avut un caracter de urgenţă absolută şi nici de problemă de securitate, ci, din precauție, avionul s-a întors din drum pentru un control”, a adăugat el.
„Nu are nici o legătură cu bateriile”, a precizat el.
Avionul a aterizat, potrivit acestuia, în deplină securitate.
Incidentele semultiplică pe avioane Boeing 787, care fac obiectul unei atenţii mediatice speciale, după ce au reintrat în serviciu, la sfârşitul lui aprilie.
Un avion de acest tip exploatat de către compania Ethiopian Airlines a luat foc săptămâna trecută pe aeroportul Heathrow (Marea Britanie). La bordul aeronavei nu se afla nicio persoană.
Zborul avioanelor Boeing 787 a reînceput acum patru luni, timp în care companiile nipone Japan Airlines şi ANA (cea mai importantă utilizatoare a acestor aeronave) au avut aproximativ zece avarii, care uneori au dus la anularea zborurilor, dintr-un total de peste 1.000 de destinaţii.
De când au început să îşi reutilizeze avioanele, după patru luni de întrerupere, companiile japoneze Japan Airlines şi ANA (cea mai importantă utilizatoare de avioane Boeing 787) s-au confruntat cu aproximativ zece avarii care, uneori, au condus la anularea unor zboruri, dintr-un total de aproximativ 1.000 de curse asigurate.
Două cazuri grave de supraîncălzire au fost anunţate în ianuarie, care au condus nu doar la blocarea la sol a tuturor aeronavelor Boeing de tip 787, ci au obligat compania să suspende livrarea acestui tip de avion de ultimă generaţie şi să opereze importante modificări tehnice cu scopul de a elimina riscuri de incendiu.
Cea mai importantă cauză a acestor probleme rămâne necunoscută, însă Boeing asigură că măsurile luate, aprobate de către autorităţile competente, garantează siguranţa avionului.