Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze un muzeu dedicat culturii Cucuteni

Ministerul Culturii intenţionează să înfiinţeze, într-un "viitor care să nu fie îndepărtat", un muzeu dedicat culturii Cucuteni, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, vineri, la vernisajul expoziţiei "Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene".
Iulian Tudor
19 iul. 2013, 11:18
Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze un muzeu dedicat culturii Cucuteni

Expoziţia „Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene” a fost vernisată, vineri, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti) din Bucureşti, aceasta putând fi vizitată până pe 25 august, potrivit Mediafax.

La vernisajul expoziţiei – care cuprinde peste 100 de piese arheologice cu o vechime de peste 5.000 de ani, „care vorbesc despre semnificaţiile pierdute, viaţa spirituală şi materială, dar nu în ultimul rând despre rafinamentul estetic şi tehnologic ale culturii Cucuteni-Tripolie” – au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, Romeo Dumitrescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo, organizatorul expoziţiei, şi Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

„Jumătate din vasele pe care le vedem aici au văzut deja Statele Unite, Vaticanul, Atena, Oxford. O altă jumătate sunt proaspăt scoase din pământ şi intrate în circuitul arheologic. Sunt vase de o mare valoare, estetică în primul rând, istorică. Pentru noi ar reprezenta probabil cea mai importantă parte din istoria României şi nu spun asta pentru că am eu o pasiune deosebită pentru asta. Mircea Eliade a spus-o deja în 1931. A spus că în momentul în care istoria aceasta veche va fi la modă, România va putea să stea cu fruntea sus în faţa oricărui popor. În momentul acesta istoria străveche este la modă şi ar fi bine să nu pierdem acest tren în care cultura Cucuteni ar putea fi şi un brand de ţară. Ne-ar putea proiecta pe primele scene ale arheologiei mondiale”, a declarat Romeo Dumitrescu, preşedinte al Fundaţiei „Cucuteni pentru Mileniul III” şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo.

De asemenea, prezent la vernisaj, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus că a discutat cu ministrul Nicolae Bănicioiu, cu Romeo Dumitrescu şi cu Lăcrămioara Stratulat despre înfiinţarea unui muzeu al culturii Cucuteni sau despre organizarea unei expoziţii permanente care să fie dedicată acestei istorii.

„Cred că expoziţia va fi un moment important în acest proces de promovare. Dincolo de dimensiunea estetică involuntară pe care o au aceste piese, ele în imaginarul nostru colectiv, al românilor, de multe decenii, au căpătat şi o dimensiune identitară. Deci de două ori acest eveniment este important. Sper să fie urmat de altele, am discutat deja (…) despre posibilitatea, pentru un viitor care să nu fie îndepărtat, despre posibilitatea înfiinţării unui muzeu sau a unei expoziţii permanente care să fie destinată culturii Cucuteni”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Pe de altă parte, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat că tinerii au nevoie să îşi cunoască istoria, precizând că în acest sens vor fi organizate o serie de workshopuri. De asemenea, el şi-a exprimat speranţa ca în viitorul apropiat, în Bucureşti, să există un muzeu dedicat special culturii Cucuteni.

„Important este că după multe eforturi a reuşit să iasă la iveală această idee, această dorinţă a doctorului Romeo Dumitrescu. Îi mulţumesc şi eu pentru perseverenţă, pentru faptul că în ciuda delăsării instituţiilor statului el tot s-a încăpăţânat şi tot a venit ani de-a rândul cu această propunere. (…) Pe lângă valoarea exponatelor care este inestimabilă, sunt piese pentru prima oară expuse în această expoziţie, vor fi câteva workshopuri care vor oferi câteva ipoteze destul de interesante, vor fi lansate în dezbatere, ulterior urmând a fi cât mai mult popularizate”, a spus Bănicioiu.

La rândul său, Lăcrămioara Stratulat a menţionat că unele exponate nu au mai fost niciodată expuse publicului. „Mă bucur nespus că aici, în centrul Bucureştiului, pentru o lună şi ceva a putut să poposească o minunată civilizaţie, o cultură spectaculoasă, care este cultura Cucuteni. Cred că niciodată nu vom spune suficient de multe sau nu vom putea organiza suficiente expoziţii, simpozioane, colocvii, mese rotunde, pentru a povesti despre cultura Cucuteni”, a menţionat Stratulat.

Expoziţia „Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene” va fi deschisă până pe 25 august şi este organizată de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Asociaţia Culturală Arkeo, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă.

Civilizaţia Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei, peste toată Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) şi în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafaţă de peste 350.000 de kilometri pătraţi. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în 1884 şi 1893 în localităţile Cucuteni (lângă Iaşi, România) şi Tripolie (lângă Kiev, Ucraina).

Durata de evoluţie a civilizaţiei Cucuteni-Tripolie cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/ 4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n., interval temporal aparţinând epocii eneolitice.

Civilizaţia Cucuteni-Tripolie este considerată de specialişti una dintre cele mai spectaculoase civilizaţii cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor şi decorului pictat sau incizat pe vase şi statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei şi a metalelor (cupru şi aur), cât şi datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Până acum s-au dat amenzi de peste 11.000 lei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Dispar micii. Situația este catastrofală
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Zelenski subliniază necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei după atacul cu drone
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy