C.T. Popescu susţine că preşedintele a repetat acelaşi procedeu din 2005, când au fost repatriaţi jurnaliştii răpiţi în Irak. „În 2005, a apărut domnul preşedinte după ce au fost eliberaţi sau salvaţi cei trei jurnalişti în Irak şi, cu nedisimulată plăcere a expus pe larg cum s-a desfăşurat operaţiunea, cu numere de telefon etc. Momentul de climax a fost acela când a spus ‘ce nu ştia Omar Hayssam şi asta i-a fost fatal’. Asta este tehnică de roman poliţist, a autorului omniscient”, a comentat editorialistul.
El susţine că ambele declaraţii publice au menirea să accentueze meritele serviciilor secrete. „Acelaşi lucru l-a făcut domnul preşedinte şi opt ani mai târziu. Traian Băsescu nu s-a schimbat o iotă. Toată sceneta are rostul să ne spună cât de eroice sunt serviciile secrete sub înţeleapta sa oblăduire. Parcă-i şi vedem pe agenţi coborând din elicoptere pe frânghii”, a spus C.T. Popescu.
„Ne aflăm în situaţia pompierului ce dă foc unor cartiere ca apoi să fie chemat să le stingă ca să-şi demonstreze utilitatea în faţa municipalităţii”, a mai spus CTP.
Acesta a arătat că cei vinovaţi pentru plecarea din ţară a lui Hayssam încă nu au fost traşi la răspundere, cu excepţia şefilor de servicii secrete şi a procurorului general din acea vreme, pe care oricum Traian Băsescu dorea să-i schimbe.
Preşedintele Traian Băsescu a lăsat de înţeles că sirianul Omar Hayssam a fost capturat printr-o „operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat”. Iniţial, Băsescu a spus că nu confirmă că Hayssam a fost adus în ţară din Siria sau printr-un acord de extrădare. Când a fost întrebat din ce ţară a fost adus, Băsescu a răspuns: „Cum pot să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat? Deci nu confirm şi nu infirm nimic”.
Preşedintele a afirmat că anunţul privind capturarea lui Omar Hayssam a fost făcut de către Administraţia Prezideţială datorită faptului că preşedintele României, ca preşedinte al CSAT, coordonează activităţile ce ţin de combaterea terorismului. „Când a fost vorba de accidentul din Muntenegru, a fost o problemă a Guvernului. Iar aici era vorba de un terorist, deci o responsabilitate directă a mea. Cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea să reuşească sau nu şi atunci nu cred că ar mai fi ieşit atâţia politicieni care să spună ce au făcut ei prin ministere”, a spus Traian Băsescu.
În primă fază, Băsescu s-a arătat reticent în a da detalii legate de capturare. „Nu confim, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al armatei române, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a spus preşedintele.
Când i s-au cerut lămuriri legate de ţara de unde a fost adus sirianul, Băsescu a răspuns: „Sunt motive de securitate pentru care nu se pot da detalii. Cum să vă spun când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat? Deci nu vă pot confirma şi infirma nimic.”
Preşedintele României a arătat că aducerea lui Hayssam a fost rezultatul efortului depus în 5 ani de un colectiv foarte restrâns de oameni. „Când a plecat Omar Hayssam, nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara – nu discut de ce – şi nu se ceruse vreun sistem de supraveghere al unei instituţii. În 2006 Hayssam putea fi acuzat doar pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Pentru instituţiile de forţă ale statului, Hayssam a devenit o problemă fundamentală atunci când a fost condamnat pentru terorism, condamnare ce s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securtiate de a-l aduce acasă pentru a se îndeplini dispoziţiile justiţiei (…) Vreau să felicit instituţiile implicate în efortul de acest 5 ani că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice”, a mai spus preşedintele.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Bogdan Oprea. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Preşedinţiei, preşedintele Traian Băsescu „mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune”.
„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.
Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.