Analiştii EIU arată că rata de creștere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât față de trimestrul anterior, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru 2013, aceştia prognozează o creştere de 2,4%.
Sursa cea mai importantă de creștere economică este sectorul extern. Astfel, valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni ale anului și respectiv cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția industrială brută a crescut în România cu 4% în ultima lună și cu 19% în ultimul an.
EIU susţine că unul dintre factorii care au contribuit la creşterea economică îl reprezintă şi stabilitatea politică de care se bucură în acest moment România, apreciind că USL va duce până la capăt mandatul de patru ani câştigat în 2012.
Totuşi, EIU avertizează însă că prognozele sale pentru 2013 ar putea fi afectate în mod negativ de un nou şoc extern sau de o recesiune mai amplă în zona euro.
Potrivit analiştilor EIU, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene va contribui la investiţiile în infrastructură, ceea ce ar stimula potenţialul de export pe termen lung. România a obţinut de la bugetul UE fonduri structural în valoare de 22 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, comparativ cu 20 de miliarde de euro în perioada 2007-2013.
De asemenea, România a obţinut prin Politica Agricolă Comună fonduri de 17,5 miliarde de euro pentru 2014-2020, faţă de 13,8 miliarde de euro în perioada 2007-2013. EIU susţine că în următorii ani rata de absorbţie a fondurilor structurale ar putea să fie mai mare decât cea de 12% înregistrată în perioada 2007-2013, însă deficienţele administrative şi nevoia ca guvernul să cofinanţeze proiectele vor limita perspectivele unei creşteri semnificative a ratei de absorbţie.
Raportul EIU este realizat înainte ca Victor Ponta să anunţe Planul Naţional de Investiţii Strategice în valoarea de zece miliarde de euro. Potrivit acestui plan, România se concentrează pe atragerea de capitaluri străine în domeniul infrastructurii, energiei, exploatării resurselor, industriei şi agriculturii. Câteva dintre punctele majore din acest plan sunt investiţiile anunţate de companii ca Exxon, OMV în explorări offshore în Marea Neagră, China Huadian Engineering într-un nou complex energetic la Rovinari, deblocarea proiectului de la Roşia Montană, precum şi explorarea gazelor de şist de Chevron.