La această oră se desfăşoară percheziţii la 14 persoane încarcerate în cinci penitenciare, precum şi alte 42 de percheziţii în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Acţiunea, la care participă peste 500 de poliţişti, vizează probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de înşelăciuni telefonice, prin metoda „Accidentul”.
În această dimineaţă, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din I.G.P.R., poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. şi Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Ilfov, Suceava, Iaşi, Galaţi, Brăila, Tulcea, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Prahova, Giurgiu, Buzău, Vâlcea, Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi echipe de intervenţie din cadrul I.G.P.R., desfăşoară o amplă acţiune pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de înşelăciuni telefonice, se arată într-un comunicat remis ROMÂNIATV.NET.
Percheziţiile se desfăşoară în penitenciarele Galaţi (sunt vizate 8 persoane încarcerate), Iaşi (2 persoane), Craiova (o persoană), Tulcea (2 persoane) şi Mărgineni-Giurgiu (o persoană). De asemenea, sunt efectuate 42 de percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi (6), Brăila (10), Ilfov (3), Ialomiţa (1), Vâlcea (1), Buzău (2), Caraş-Severin (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Iaşi (1), Călăraşi (10), precum şi în municipiul Bucureşti (3).
Activităţile se desfăşoară în 78 de dosare penale înregistrate la D.G.P.M. Bucureşti (la Serviciul de Investigaţii Criminale şi la Poliţiile Sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6), sub supravegherea procurorilor de caz.
Persoanele depistate urmează să fie conduse pentru audieri la sediul D.G.P.M.B..
În fapt, suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor.
Un număr de 14 deţinuţi de la cinci penitenciare din ţară au indus în eroare anul acesta 78 de persoane folosind metoda ‘Accidentul’, pretinzându-le sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de lei, precizează procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Mai mulţi deţinuţi încarceraţi în penitenciarele Galaţi, Tulcea, Iaşi, Craiova şi Giurgiu contactau telefonic, la întâmplare, diferite persoane pe care le induceau în eroare, recomandându-se a fi avocaţi, organe judiciare sau rude apropiate ale victimelor, iar, sub pretextul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier, le pretindeau sume de bani ce urmau a fi remise victimelor accidentelor cu titlu de despăgubire şi pentru a nu depune plângere penală.
„Învinuiţii – persoane condamnate, private de libertate în penitenciarele menţionate anterior (unii dintre aceştia condamnaţii la detenţie pe viaţă pentru comiterea de infracţiuni de omor deosebit de grav) – contactau telefonic la întâmplare persoane pe care le induceau în eroare, recomandându-se a fi avocaţi, organe judiciare sau rude apropiate ale victimelor, iar, sub pretextul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane, le pretindeau diverse sume de bani ce urmau a fi remise victimelor accidentelor cu titlu de despăgubire şi pentru a nu depune plângere penală. Sumele respective urmau a fi transmise prin intermediul instituţiilor bancare sau de transfer de numerar către complicii învinuiţilor, persoane aflate în stare de libertate, care ridicau ulterior banii depuşi de către victime”, informează un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Procurorii spun că, în alte situaţii, învinuiţii le-au determinat pe victime să achiziţioneze coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă, fiind astfel reîncărcate cartelele folosite de învinuiţi.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cursul zilei de marţi în penitenciarele indicate anterior au fost ridicate 30 de telefoane mobile şi mai multe cartele telefonice.