Cum ţi se schimbă comportamentul dacă te culci târziu în noapte. Ai să rămâi surprins

Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvălui diferenţe importante de comportament între cei care se culcă târziu şi cei care se scoală foarte devreme, informează marţi ziarul ABC, citat de Agerpres.
Alina Costache
23 iul. 2013, 09:44
Cum ţi se schimbă comportamentul dacă te culci târziu în noapte. Ai să rămâi surprins

Acest fenomen este atribuit aşa numitului ciclu circadian, ciclul de 24 de ore care ne reglează ceasul biologic în perioada de somn şi în cea de veghe. Normal este ca perioada somnului la fiinţa umană să înceapă atunci când se stinge lumina solară, având în vedere că prin natura noastră suntem fiinţe diurne. În această fază, corpul nostru intră în perioada de „economisire a energiei”, temperatura corporală scade şi nu se mai secretă hormoni.

Progresiv corpul îşi încetineşte funcţiile. Nu mai suntem în alertă, scad reflexele, devenim lenţi, iar minimul de activitate se înregistrează între orele 3 şi 6 dimineaţa.

Citeşte şi Care sunt cele mai bune şi cele mai rele POZIŢII PENTRU SOMN. Vezi dacă dormi corect

Acest ritm se autoreglează dacă respectăm rutina în funcţie de obiceiurile noastre vitale. Totuşi, când o persoană nu se poate odihni în funcţie de ceasul său intern, ritmul circadian se dereglează şi pierde o parte importantă a capacităţilor sale fizice şi mentale.

Studii recente au relevat că există persoane care se abat de la aceste reguli. Sunt aşa numitele păsări de noapte, al căror ciclu circadian este mai lung decât obişnuit. Potrivit cercetătorilor spanioli Ibcia Santibáñez Lara şi Jorge Sánchez Vega, aşa-numiţii „noctambuli” au perioadele de somn deplasate şi simt nevoia să se culce mai târziu, în jur de ora 2 noaptea.

Citeşte şi Cercetătorii britanici au răspunsul: Cum să îţi zugrăveşti camera pentru a dormi MULT ŞI BINE

Pe de altă parte, spre deosebire de ceilalţi, noctambulii au perioada de vârf de activitate şi sunt mai productive după miezul nopţii. Dacă sunt obligate să intre într-un ritm matinal şi să se trezească dimineaţa devreme, este probabil că vor trece prin perioade de somnolenţă excesivă şi le va fi mai greu „să pornească”, având în vedere că ritmul lor natural este să se trezească după orele 10 dimineaţa.

Pe de altă parte, persoanele care au un ciclu circadian „devansat” se trezesc spontan între orele 5 şi 6 dimineaţa şi rareori se culcă mai târziu de 11 noaptea. Sunt persoane care rezolvă sarcini fizice şi mentale dimineaţa iar productivitatea lor scade de-a lungul după-amiezii. Dacă sunt obligate să lucreze în ture de noapte probabil că nu se vor adapta uşor.

Cercetările ulterioare au arătat că există un paralelism între obiceiurile de somn şi personalitate.

Satoshi Kanazawa, de la London School of Economics, a descoperit că aşa numitele „păsări de noapte” au în general un coeficient intelectual peste medie. Concluzia trasă de echipa lui Kanazawa este că aceste persoane sunt mai adaptate vremurilor moderne, au renunţat la obiceiurile strămoşilor noştri şi au devenit fiinţe mai complexe şi mai evoluate.

Totuşi, noctambulii sunt mai iraţionali şi, în general, puţin fiabili în reacţiile şi comportamentele lor. La capătul opus, potrivit un studiu realizat în 2008 de psihologul Marina Giamnietro, se plasează diurnii, care sunt mai ordonaţi şi sunt mai puţin predispuşi la dereglările de personalitate sau la dependenţe.

Citeşte şi GREŞELI care îţi strică SOMNUL DE NOAPTE, la care nu te-ai fi gândit

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Carnea de miel, prețuri uluitoare. E mai ieftin în Marea Britanie
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai