În fotografia rezultată, Pământul are dimensiunea unui punct cu o uşoară nuanţă albăstruie, mai palid şi mai mic decât în alte fotografii, umbrit de inelele gigantice ale uriaşului gazos Saturn, scrie Agerpres.
„Nu putem observa continentele în acest portret al Pământului, dar acest punct albastru palid reprezintă un rezumat succint al identităţii noastre la data de 19 iulie”, a comentat Linda Spilker, cercetător din cadrul echipei misiunii sondei Cassini, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.
Sonda Cassini a făcut această fotografie vineri, în aceeaşi zi în care şi sonda Messenger, care orbitează în jurul planetei Mercur a făcut acelaşi lucru. În acea fotografie, atât Pământul cât şi Luna ocupă mai puţin de un pixel din fotografie, dar par mai mari pentru că poza a fost supraexpusă.
„Aceste fotografii ale planetei noastre au fost realizate în aceeaşi zi din două perspective foarte îndepărtate din sistemul nostru solar, amintindu-ne realizările extraordinare obţinute de această naţiune în domeniul explorării planetare”, a comentat şi coordonatorul misiunii sondei Messenger, Sean Solomon de la Universitatea Columbia din New York.
De obicei, sondele spaţiale aflate la mare distanţă de Pământ spre exteriorul sistemului solar nu îşi întorc obiectivele camerelor spre planeta noastră pentru ca instrumentele să nu le fie afectate de lumina solară directă. Săptămâna trecută sonda Cassini a fost într-un con de umbră, reuşind să realizeze această fotografie.
Pământul şi Luna, văzute de pe Saturn, FOTO: NASA
Pământul şi Luna văzute de pe Saturn şi de pe Mercuri, FOTO: NASA
Pământul şi Luna, văzute de pe Saturn, FOTO: NASA