Potrivit poliţiei, primele cercetări au fost efectuate pe baza unei informaţii obţinute în cadrul unei alte operaţiuni, declanşată ca urmare a creşterii semnificative a prezenţei cerşetorilor la intrarea în centrele comerciale din localitate, informează Agerpres.
Cerşetorii erau exploataţi de un fel de „organizaţie” care îi aducea zilnic cu o furgonetă şi îi împrăştia prin localitate pentru a cere bani. În timp ce se desfăşura ancheta, agenţii au primit un denunţ din partea Consulatului General al României din Sevilia, în care un cetăţean român informa că fusese adus din ţara natală de un compatriot al său cu promisiunea găsirii unui loc de muncă în Sevilia.
Imediat după ce a ajuns în Spania, compatrioţii „i-au reţinut toate actele personale sub ameninţări grave şi l-au obligat să cerşească, iar la sfârşitul zilei de ‘lucru’ i se lua întregul câştig”. El a mărturisit poliţiei că această activitate era obligatorie şi pentru ceilalţi conaţionali. Ulterior, agenţii au verificat trei persoane, de naţionalitate română şi rezidenţi în localitate, care „formau un grup criminal perfect organizat”, ce se presupune că îi transporta în fiecare zi într-un vehicul pe compatrioţii lor, obligându-i să cerşească la intrarea mai multor supermarket-uri.
Aceştia erau controlaţi pe tot parcursul zilei, iar când centrele se închideau erau din nou transportaţi într-un apartament unde au fost ţinuţi închişi încă de la venirea lor în Spania şi privaţi de banii obţinuţi. Poliţiştii au constatat, de asemenea, că, prin documentele personale confiscate de la victime, membrii grupului criminal solicitaseră mai multe ajutoare în bani de la Primărie şi alte centre de ajutor social, pe care le încasau în numele acestora la sfârşitul lunii.
În urma operaţiunii, au fost arestaţi cei trei membri ai grupării, simultan cu percheziţionarea apartamentului şi eliberarea compatrioţilor români „pe care îi înşelaseră”. Pentru victime, agenţii au cerut serviciile unui interpret, în scopul de a-i informa despre drepturile lor ca victime, conform Protocolului Cadru împotriva Exploatării de Fiinţe Umane, activat încă de la începutul anchetei.
Cei trei arestaţi, doi bărbaţi şi o femeie, care aveau la activ mai multe detenţii şi făcuseră uz de identităţi false, au fost puşi la dispoziţia autorităţii judiciare pentru presupusa infracţiune de exploatare de fiinţe umane.