Ministerul pentru Protecţia Mediului din Croaţia ar fi primit informaţii de la Ministerul pentru Protecţia Mediului din Serbia că a fost deschisă o investigaţie în legătură cu acest subiect, a relatat, marţi, Hina, citată de Agerpres.
Ministrul croat pentru protecţia mediului Mihael Zmaljovic a spus că agenţiile specializate verifică afirmaţiile privind ajungerea unor deşeuri toxice ajunse din Serbia în Croaţia.
El a menţionat că autorităţile de la Zagreb cooperează cu administraţia vămilor şi cu echipe de inspecţie din Serbia pentru verificarea informaţiilor în acest sens şi pentru a dispersa temerile legate de acest caz.
„Pentru moment nu putem spune dacă aceste deşeuri au ajuns în Croaţia. Echipele de inspecţie verifică faptele”, a precizat ministrul.
Compania sârbă Pro-Plast, despre care s-a scris că ar avea legătură cu transportul ilegal de deşeuri toxice din Serbia în Grecia, România şi regiunea croată de la Marea Adriatică, a respins informaţiile din tabloidul Kurir de la Belgrad, adăugând că va da publicaţia în judecată.
Proprietarul Pro-Plast Branko Ratic şi directorul Predrag Ratic au declarat marţi pentru Hina că firma lor se ocupă cu exporturi legale de oxid de zinc, care apare ca derivat în procesarea fierului. Ei au adăugat că deţin toate licenţele şi certificatele necesare pentru activitatea lor din partea agenţiilor relevante din Serbia.
Cei doi au mai spus că vor oferi opiniei publice toate informaţiile şi dovezile în scris privind legalitatea afacerii lor şi standardele ecologice ale activităţii pe care o realizează împreună cu partenerii chinezi care, potrivit lor, cumpără şi reciclează acest tip de deşeuri.
Ministerul pentru Protecţie Mediului şi administraţia vămilor din Serbia au precizat că acuzaţiile apărute în presă sunt în curs de verificare, însă au refuzat să facă alte comentarii.