Vicepremierul Ungariei reafirmă sprijinul Budapestei pentru autonomia maghiarilor din România

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reafirmat, joi, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, sprijinul Guvernului de la Budapesta pentru autonomia maghiarilor din România, despre care spune că nu este un gest extrem şi a îndemnat reprezentanţii politici ai maghiarilor din ţara noastră să ajungă la consens pe chestiuni fundamentale, care privesc comunitatea maghiară, transmite Agerpres.
Romania TV
25 iul. 2013, 12:26
Vicepremierul Ungariei reafirmă sprijinul Budapestei pentru autonomia maghiarilor din România

La fel ca şi în anii precedenţi, Semjen Zsolt, a declarat că, în ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu cer altceva decât ceea ce există deja în Uniunea Europeană, punctând că autonomia nu este un gest extrem iar drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului.

‘În ţările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conştientizăm că drepturile colective sunt, la nivelul comunităţii, drepturi ale omului, deci nu este o extremitate. Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE). Şi atunci punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul 2. Deci, autonomia nu este un extremism nu este un gest extrem pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii’, a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul de la Budapesta a dat exemplul României, care ‘intervine pentru românii din Republica Moldova, pentru valahii din Serbia sau pentru toţi românii din diaspora’, susţinând că acest lucru este absolut normal şi corect, motiv pentru care şi Guvernul Ungariei poate face aceleaşi demersuri pentru comunitatea maghiară.

Semjen Zsolt a făcut apel şi la reprezentanţii politici ai maghiarilor din România să ajungă la un consens în probleme fundamentale, cum ar fi autonomia, regionalizarea sau drepturile lingvistice.

‘E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să le spun ce să facă maghiarilor (..) în politica de aici, dar în teme precum autonomie, drepturi lingvistice, regionalizare (…) aici trebuie să fie consens. (…) Deci, trebuie să existe consens între maghiari pe problemele de bază dar şi cu politica românească. (…) Maghiarii din Ardeal trebuie să-şi formuleze dorinţele, care vor fi sprijinite de Ungaria şi să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să ştie şi să simtă că orice se întâmplă (…) Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal. Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavoastră puteţi conta pe noi!’, a spus vicepremierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale.

În timpul discursului său, Semjen Zsolt a subliniat faptul că ‘ cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare este că, în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, marea parte a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul Ungariei, ci în Bazinul Carpatic şi în lumea largă, în diaspora’. Oficialul de la Budapesta consideră că procesul de asimilare a maghiarilor din afara graniţelor poate fi oprit doar prin acordarea cetăţeniei maghiare şi a dreptului de vot.

‘De la anul, vom avea un Parlament ungar pentru toţi maghiarii din lume, pentru ca voinţa lor politică să se poată materializa în Parlamentul ungar şi aşa concepem noi menţinerea în viaţă a naţiunii maghiare. Maghiarimea poate să rămână în viaţă aşa cum este ea doar dacă rămâne fiecare particulă a ei. Altminteri, naţiunea maghiară devine ciuntită. Sensul statului ungar este ca toată naţiunea maghiară să rămână în viaţă’, a spus Semjen Zsolt.

Acesta a vorbit şi de importanţa participării la alegerile din Ungaria a maghiarilor de peste hotare, care au dublă cetăţenie, prin care vor demonstra faptul că nu mai pot fi neglijaţi.

‘Participarea la alegeri este de importanţă cheie pentru că prin acordarea dreptului de cetăţenie şi dreptului de vot, maghiarii de peste hotare nu mai pot fi neglijaţi. Prin acest vot pot impune statelor, guvernelor, să fie luaţi în considerare, în serios. Pe urmă, care este motivul pentru care se dă acest vot nu contează, dar noi, oricum, dacă oamenii îşi dau votul, ne vor da de înţeles că nu am trăit degeaba. Şi chiar dacă acest vot va fi acordat de formă, şi atunci, prin acest vot acordat, vom putea face ceva pentru maghiarii de peste hotarele Ungariei’, a spus Semjen Zsolt.

După finalizarea dezbaterilor, vicepremierul Ungariei a refuzat să răspundă întrebărilor presei române, preferând să acorde interviuri doar presei maghiare. Jurnaliştii români prezenţi la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad i-au transmis vicepremierului Semjen Zsolt, prin intermediului consulului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, indignarea pentru faptul că sunt discriminaţi şi că oficialul ungar refuză să le răspundă la întrebări.

Cea de-a 24-a ediţie Universităţii de Vară Tusvanyos se desfăşoară sub moto-ul ‘Timpul Nostru!’, la dezbaterile din ultima zi urmând să participe şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Fosta mare sportivă a României a murit printre străini, fără să mai aibă pe nimeni! Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al acesteia în Germania
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Este cea mia bună veste de la BNR! Sunt vizați românii cu rate la bancă
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Apocalipsa după alegeri. Românii vor ajunge săracii Europei
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Top 12 cele mai scumpe insule din Grecia: Care este insula care te poate lăsa cu buzunarul gol în vacanță
Capital.ro
S-a declarat ilegal. Decizie pentru românii care stau la casă. Statul schimbă legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
substantial.ro
Audieri în dosarul de hărțuire sexuală al profesorului Alfred Bulai de la SNSPA
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!