„Nu mănânc, tocmai am fost să fac cumpărăturile pentru colegi. Ţin la siluetă”, recunoaşte o femeie. În acest mod, silueta este salvată însă sănătatea are de suferit. Pe teremen lung, persoanele care sar peste masa de prânz suferă de dezechilibre alimentare grave şi astfel apar bolile de nutriţie.
Aproape 50% preferă să gătească singuri acasă şi să-şi aducă mâncarea la pachet, pentru prânz, la serviciu. Mai grav este că aproape 16% dintre ei preferă să sară peste masa de prânz.
Spre comparaţie, doar 2% dintre francezi şi belgieni sar peste masa de prânz, în timp ce în Suedia cei care fac asta nu reprezintă nici 1% din angajaţi.
Din fericire, cei mai mulţi dintre români îşi dau seama de importanţa prânzului chiar dacă nu obişnuiesc să-l ia la restaurant, ci să vină cu el de acasă. „Îmi place să gătesc şi prefer să mănânc mâncarea gătită de mine. Cei care fac catering nu ştiu în ce condiţii gătesc, de câte ori folosesc uleiul”, susţine o altă femeie.
Această variantă mai are un avantaj: este mai puţin costisitoare. O masă de prânz cumpărată de la restaurant costă aproximativ 20 de lei. În timp ce valoarea unui tichet de masă este în prezent de 9,35 de lei, adică aproximativ 2 euro. Valoarea unui tichet în Belgia este de aproape 6 euro, şi de 5 euro în Franţa.