Comisia bulgară de regulament în domeniul energiei (DKEVR) a adoptat o decizie cu privire la reducerea preţului energiei electrice pentru gospodării cu 5%, începând de 1 august. Anunţul vine pe fondul unor proteste antiguvernamentale care au loc de 46 de zile, potrivit unei corespondenţe din Sofia a Agerpres.
Valul de proteste împotriva Cabinetului socialistului Plamen Oreşarski a izbucnit în iunie provocat de o nominalizare controversată, la numai câteva luni după ce guvernul fostului premier Boiko Borisov a fost nevoit să demisioneze după ce zeci de mii de bulgari au ieşit pe străzi în ianuarie şi februarie pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de preţurile mari la energia electrică.
Prin decizia de marţi, preţul energiei în timpul zilei se va reduce între 4,12% şi 4,90%, în diferitele zone ale ţării, în timp ce scăderea la energia de noapte este de între 3,43% şi 6,82%.
Un kilowatt-oră în Bulgaria costă în jur de 0,08 euro şi, deşi acest preţ este printre cele mai mici din UE, el provoacă nemulţumirea cetăţenilor celei mai sărace ţări membre unde salariul mediu este de circa 400 euro pe lună, iar pensia medie de 138 euro.
În acest an, sistemul de energie al Bulgariei a trecut printr-o criză după ce în primăvară consumul a căzut până la nişte niveluri record, fiind de câteva ori mai mic decât capacitatea centralelor din Bulgaria. Autorităţile au explicat această situaţie prin faptul că, în ultimii ani, în ţară au fost construite multe centrale din surse regenerabile, ceea ce a dus şi la creşterea semnificativă a preţului pentru consumatori care sunt obligaţi să plătească mai mult pentru „energia verde”.