Tu îţi hrăneşti CORECT pisica sau câinele? SFATURILE MEDICULUI VETERINAR despre hrana animalelor

Fie că ai un câine, o pisică, un hamster sau un papagal, fiecare animal în parte are nevoie de hrană specială. Tu îţi hrăneşti corect animalul de companie? Medicul veterinar Ovidiu Roşu a explicat, pentru RTV.NET, ce produse trebuie înlăturate din dieta animalelor şi care dintre acestea sunt recomandate pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.
Marilena Vili
31 iul. 2013, 07:32
Tu îţi hrăneşti CORECT pisica sau câinele? SFATURILE MEDICULUI VETERINAR despre hrana animalelor

Animalele de companie sunt tot mai prezent în viaţa noastră. Din păcate, nu toţi posesorii de animale deţin toate informaţiile necesare în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă a acestor necuvântătoare, astfel că pot face numeroase greşeli care le-ar putea fi fatale.

Există nişte mâncăruri, cum ar fi ciocolata, care conţin substanţe care practic pot omorî câinele sau pisica. Segmentul digestiv al pisicii şi câinelui este scurt şi obişnuit să mănânce produse din carne. Ciocolata, strugurii nu sunt digerabili. Există componente din substanţele astea care nu reacţionează bine cu corpul animalului şi pot duce la colici, nu se digeră, rămân pe stomac. La începuturile lor când s-au dezvoltat, ei mâncau carne. Sunt oameni care dau şi numai carne pisicilor şi câinilor, dar nu este o alimentaţie completă. Pe lângă proteina respectivă este nevoie şi de carbohidraţi, trebuie să existe şi un pic de fibre„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Ovidiu Roşu, medic veterinar.

Peştele, nerecomandat câinilor

Am văzut cazuri de câini cu probleme de la oasele de peşte cu care s-au înţepat şi care au rămas înfipte în esofag. Nu am auzit să fie pisici care să aibă probleme cu oasele de peşte. Sunt ţări, precum Croaţia sau Japonia, unde sunt foarte multe pisici cum avem noi câinii maidanezi. Aceste pisici mănâncă doar peşte. Există rase de pisici care mănâncă doar peşte”, spune medicul veterinar.

În ceea ce priveşte câinii, Ovidiu Roşu subliniază faptul că nu este recomandat să fie hrăniţi nici cu oasele de la pui, deoarece acestea se sparg foarte uşor şi înţeapă stomacul.

„Oasele mari de pui sunt goale pe interior, nu sunt ca cele de porc sau de vită care sunt pline, care au măduvă. Când se sparge osul, se sparge sub formă de aşchie, iar câinele înghite fără să mestece osul respectiv. Aşchiile pot perfora stomacul”, precizează acesta.

În cazul pisicilor, acestea sunt animale pur carnivore. „Intestinul pisicii este specializat pentru descompunerea şi digestia cărnii. Un câine poate mânca şi mâncare de la oameni, dar o pisică chit dacă ar vrea ea să mănânce nu e recomandat pentru corpul ei. Am văzut pisici care mănâncă şi mere, nu este ok. Pentru corpul ei nu e sănătos. Are nevoie de mâncare cu nivel de proteină ridicat. Mâncărurile pentru pisici trec peste 30%, ajung până la 40% proteină. Chiar carnea macră o ajută când are probleme”, subliniază, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul veterinar.

De asemenea, atunci când o pisică are pui, aceştia sunt hrăniţi cu lapte. Medicul atrage atenţia asupra unui lucru important şi anume că numai până la o anumită vârstă consumul de lapte este benefic pisicii.

După o perioadă de timp în care pisicile pot să digere laptele şi să o transforme într-o substanţă nutritivă, după aceea nu mai pot să facă lucrul acesta. Eu zic să nu mai îi dai lapte pisicii după o jumătate de an sau un an„, a spus Ovidiu Roşu.

Medicul veterinar a vorbit, pentru ROMÂNIATV.NET, şi despre rozătoare. „Sunt animale rumegătoare, iar ele tot timpul trebuie să ronţăie pentru că dinţii lor cresc mereu. La fel şi la papagal, şi ciocul lor are o creştere continuă. Se găseşte un fel de os sepie pentru papagali care are şi calciu înăuntru. Rozătoarele au un fel de bastonaşe, tot felul de seminţe prinse la un loc pe care le pot ronţăi şi astfel îşi mai echilibrează nivelul dinţilor”.

Ovidiu Roşu este de părere că „orice porc de Guineea trebuie să aibă apă curată şi proaspătă la dispoziţie„. Mai mult, acesta specifică faptul că rumegătoarele trebuie să aibă de asemenea fân, deoarece acesta este foarte bun pentru digestie. Fânul nu oferă foarte multă energie sau nutrienţi, dar oferă posibilitatea degajării intestinelor. Rozătoarele mai pot fi hrănite şi cu mere sau morcovi. „Varza, în schimb nu prea este recomandată pentru că fermentează în stomac şi îi balonează. Papagalii trebuie să aibă seminţe cât mai diverse, apă proaspată oricând. Acum există batoane din seminţe care sunt bine echilibrate şi pentru fiecare specia”, spune medicul veterinar.

Hrana uscată pentru animale – bobițele

Acum pe piaţă au apărut boabele care în funcţie de calitate ar trebui să suplinească mai mult sau mai puţin nevoile animalului. Sunt mai multe tipuri de mâncare. Există acelea care sunt compuse din rămăşiţe de la animale, zgârciuri, oase care sunt pisate. La nivel de moleculă, acestea conţin proteină, dar din punct de vedere al digestiei, mâncarea nu este întocmai bună. Fiecare firmă încearcă să ajute prin adaosul de cât mai multă proteină vegetală sau animală, carbohidraţi şi fibre”, explică Ovidiu Roșu. La un moment dat s-ar ajunge până la 30% proteină, mâncarea fiind catalogată astfel drept una premium. Cele mai bune mâncăruri au o foarte bună calitate a cărnii, a proteinei și în care există foarte puţini factori alergeni.

De reținut este faptul că nu este bine să dea aceeaşi mâncare mereu, deoarece un singur tip de mâncare nu o să acopere nevoia animalelor. Fiecare animal este unic şi reacţionează diferit la mâncare. Recomandarea medicului veterinar este ca la fiecare animal să se ţină cont de nevoile specifice.

Citește și Cel mai alergenic animal de companie. Vezi cum se manifestă aceste alergii

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)