Într-un comentariu cu titlul „CFR Marfă şi trivialitatea publică”, Deutsche Welle notează că preşedintele Băsescu „are deplina libertate de a convoca CSAT” în cazul privatizării companiei şi că dacă nu o va face este doar „urmarea propriei decizii pur subiective”.
„Conduita preşedintelui Băsescu în cazul CFR Marfă este nepotrivită. El ar fi trebuit (…) să denunţe ceea ce i se pare în neregulă înainte de încheierea procedurii şi de sosirea FMI în ţară şi nu abia după aceea. E ca şi cum un martor la o crimă refuză să depună mărturie de teamă să nu fie cumva implicat, dar, după ce poliţia clasează cazul, începe să-l şantajeze pe criminal”, scrie sursa citată, adăugând că gestul şefului statului este unul „ignobil”.
„Grav este că preşedintele pare să acţioneze din pur resentiment”, mai notează autorul comentariului, care adaugă că apropiaţii lui Traian Băsescu ar avea datoria să-i atragă acestuia atenţia privind faptul că „acţiunea sa este nedemnă de un preşedinte”.
Deutsche Welle mai notează că discutarea privatizării CFR Marfă în cadrul CSAT este un bun pretext pentru ca oameni cu înaltă răspundere în stat să schimbe păreri în această problemă, care ar putea fi foarte bine stopată fără scandal şi fără un „subterfugiu stângaci” cum este considerată declinarea responsabilităţii de către CSAT.
„Preşedintele ar mai trebui să audă de la consilierii săi (dacă ar mai exista categoria superioară de sfetnici) că nu poate acţiona ca şi cum ar fi şeful Opoziţiei şi că are obligaţia constituţională de a face un efort de obiectivare. Obiectivitatea este imperativă şi nu facultativă, este regimul însuşi în care preşedintele Republicii ar trebui să-şi desfăşoare activitatea”, mai scrie sursa citată.