„Ce e mai important în opinia mea e că un proces de revizuire a Constituţiei trebuie să ţină cont de voinţa poporului. Ori acest proces USL-ist ignoră, calcă în picioare voinţa poporului exprimată la referendumul din 2009”, a subliniat Cătălin Predoiu.
El a vorbit de mentalitatea USL, pentru că aceasta ar fi ‘cauza tuturor relelor pe care le trăim o dată cu declanşarea procesului de suspendare şi continuând cu eşecul previzibil al regionalizării, cu eşecul previzibil al procesului de revizuire a Constituţiei, cu eşecul aproape cert al relansării economiei’, dincolo de continuarea unor măsuri bune iniţiate în guvernele anterioare.
„Un proces de revizuire a Constituţiei în opinia mea ar trebui să fie făcut pentru mai binele oamenilor, mai buna aşezare a ţării. Procesul de revizuire a Constituţiei promovat de USL este făcut cu gândul la mai binele politicienilor. Dovadă stau textele pe care ni le propun pentru restrângerea independenţei justiţiei şi pentru creşterea imunităţii penale a parlamentarilor. (…) Acest proces USL-ist de revizuire a Constituţiei este făcut din ură faţă de preşedinte şi din ură faţă de PDL. Dovadă stau toate textele care propun restrângerea atribuţiilor prezidenţiale până în punctul în care această instituţie devine un decor. Dovadă stau toate textele care vizează restrângerea atribuţiilor instituţiilor justiţiei care au împiedicat puciul de anul trecut, instituţii ale justiţiei puternic sprijinite de PDL în anii anteriori. Un proces de revizuire a Constituţiei trebuie bazat pe o consultare largă a societăţii civile şi a mediului academic, trebuie făcut pe îndelete şi nu în două săptămâni”, a menţionat Cătălin Predoiu.
El a mai spus că revizuirea Constituţiei trebuie să respecte echilibrul puterilor în stat, independenţa justiţiei, separaţia puterilor şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, obiective despre care spune că „sunt ratate”, iar acest lucru „riscă să afecteze nu numai Constituţia, dar şi raportul care urmează în luna decembrie pe justiţie, cu impact aproape previzibil în proiectul Schengen”.
Institutul de Studii Populare (ISP), Fundaţia Hanns Seidel, Centrul de Studii Europene şi PDL au organizat, vineri, la Cluj, prima reuniune din ciclul ‘Democraţia Activă – Coaliţia pentru Constituţia cetăţenilor’, dedicată dezbaterilor privind revizuirea Constituţiei şi moderată de Cristina Trăilă, director al Institutului de Studii Populare. Printre participanţi s-au numărat fostul premier Emil Boc, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, vicepreşedintele Ioan Oltean şi secretarul executiv Radu Carp.