Apărătorii drepturilor omului acuză Grecia de acţiuni abuzive împotriva imigranţilor care cer azil

Organizaţia nonguvernamentală de protecţie a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni Grecia că întreprinde acţiuni "abuzive" împotriva imigranţilor fără documente şi solicitanţilor de azil.
Romania TV
05 aug. 2013, 17:38
Apărătorii drepturilor omului acuză Grecia de acţiuni abuzive împotriva imigranţilor care cer azil

HRW denunţă într-un comunicat „arestarea abuzivă a zeci de mii de presupuşi imigranţi fără documente” şi „detenţia lor prelungită în comisariate”.

Organizaţia nonguvernamentală a profitat de ocazia împlinirii unui an de la lansarea operaţiunii poliţieneşti „Xenios Zeus” care viza lupta împotriva imigranţilor ilegali, criticând noua politică privind imigraţia a autorităţilor de la Atena, informează Agerpres.

Circa 5.400 de imigranţi au fost arestaţi „pentru şedere ilegală şi alte infracţiuni la legislaţia privind imigraţia” de la lansarea acestei operaţiuni în luna august a anului trecut, a precizat poliţia într-un comunicat, în timp ce numeroşi imigranţi au fost duşi la comisariate pentru a li se verifica documentele.

„Criza economică profundă şi proasta gestionare a chestiunilor privind azilul şi imigraţia au dus la amplificarea nemulţumirii împotriva imigranţilor în Grecia”, a mai subliniat HRW, care a adăugat că partidul neonazist elen Zori Aurii „a profitat şi a crescut în popularitate”.

Acest partid a intrat pentru prima dată în Legislativ în iunie 2012, obţinând 18 locuri de parlamentar dintr-un total de 300, în timp ce popularitatea sa a trecut de 10% în ultimele luni, potrivit sondajelor de opinie.

„Violenţa xenofobă în Grecia a căpătat dimensiuni alarmante, bandele atacă cu regularitate imigranţi şi solicitanţi de azil pe străzile din Atena”, a mai precizat HRW, indicând că, „în ciuda câtorva paşi pozitivi în politica guvernamentală”, „cei care îi atacă pe imigranţi sunt rareori arestaţi”.

Duminică, o organizaţie de stânga de apărare a drepturilor omului (KEERFA) a indicat că „musulmani fără documente, închişi într-un centru de detenţie în apropiere de Atena, au fost bătuţi de poliţişti în timp ce se rugau”.

În iulie, KEERFA a transmis că „un deţinut afgan dintr-un alt centru de detenţie la 80 km de Atena a murit din cauza unei infecţii pulmonare pe care paznicii au ignorat-o”, lucru neconfirmat de poliţie.

Situată în sud-estul Europei şi cu frontiere maritime extinse, Grecia este de peste un deceniu una din principalele porţi de intrare a imigranţilor din Asia şi Orientul Mijlociu, prin Turcia.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image pe timp de caniculă. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică, 20 și 21 iulie, weekend cu temperaturi record
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Interzis pentru marea plăcere a românilor. Pericolul este uriaș
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Instanța din Malta va decide pe 31 iulie dacă Prințul Paul va fi extrădat în România
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'