În timpul postului este foarte important să ştim cum să ne alegem alimentele, dar şi mai important este cum să le preparăm. „Este foarte important să avem un mod corect de preparare al alimentalelor, chiar dacă ele sunt de post. Cartoful, de exemplu, este dăunător dacă îl mâncăm prăjit, însă dacă îl consumăm fiert sau copt este chiar benefic”, a declarat la România TV Cristian Mărgărit, consultant nutriţionist.
De asemenea, în timpul postului sunt de evitat alimentele procesate, în special grăsimile procesate. Sursele de grăsimi sănătoase sunt nucile, seminţele, alunele.
Citeşte şi BOLI care sunt incompatibile cu POSTUL
Legumele şi fructele de sezon sunt foarte importante în dieta de post, însă nu trebuie consumate în exces.
„În această perioadă, multe persoane au tendinţa de a mânca foarte multe roşii. Roşiile consumate în exces sunt de evitat, la fel şi vinetele. Ele pot avea un efect inflamator şi pot duce la dureri de articulaţii la persoanele predispuse. De asemenea, fructele trebuie mâncate cumpătat. Cura cu pepene, de exemplu, nu este chiar atât de indicată. Până la urmă conţine apă cu zahăr şi ne poate face mai mult râu decât bine”, a mai spus specialistul.
„Fructele pot fi dăunătoare dacă mâncăm mai mult de 500 de grame pe zi. Dacă mâncăm 1-2 kg de fructe de zi, vom avea un exces de zahăr care ne va face rău, atât pe termen lung (vom pierde masa musculară şi ne vom îngrăşa), cât şi pe termen scurt (la cei cu predispoziţie la diabet şi glicemie crescută).
Persoanele care ţin post, trebuie să consume inteligent peştele, în perioadele de dezlegare. „Peştele este un aliment uşor digerabil. Este foarte important să îl preparam fiert, sub forma unei supe sau la cuptor şi să îl asociem doar cu legume (dar nu cartofi). Este important ca peştele să fie oceanic, pentru aportul de Omega 3″, a conchis Cristian Mărgărit.
Citeşte şi LISTA substanţelor pe care trebuie să le evităm în alimentaţie. Recomandările dr. Mencinicopschi