Atâta timp cât apa este curgătoare, oamenii consideră că este bună pentru scăldat sau chiar băut, neştiind însă că un râu poate ascunde milioane de pericole pe un metru cub de apă.
Când unui bărbat i se atrage atenţia că şi-a lăsat copilul în apa râului, acesta spune vexat: „Lăsaţi-mă cu reportajul vostru. Dumneavoastră nu aveţi ce face.”
Specialiştii spun că apele râurilor sunt foarte periculoase şi nu pot fi recomandate pentru scăldat. „Au un risc ridicat de transmitere a unor boli infecţioase severe începând cu hepatita virală A, leptospiroza, meningita virală. Părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să nu folosească aceste ape”, a precizat Marina Maiorov, director-adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea.
Tot mai multe persoane aleg să se scalde, în aceste zile toride, în ape curgătoare, igorând sfaturile specialiştilor şi expunându-se la diverse pericole, de la boli de piele până la meningită.
În plus, râurile sau lacurile fac victime multe în această perioadă. Numai la sfârşitul săptămânii trecute, în România, cel putin 4 persoane s-au înecat.