Mihai Muncus-Nagy ar fi fost luat de un val de pe stânci, relatează New Zealand Herald, în ediţia electronică, citată de Mediafax. Autorităţile neozeelandeze au întrerupt căutările, considerând că şansele ca românul să mai fie în viaţă sunt aproape inexistente.
„Având în vedere perioada de timp care a trecut fără ca Mihai să fie găsit, am depăşit punctul în care am putea să mai sperăm că acesta să fie găsit în viaţă”, a declarat managerul Departamentului pentru Conservare, Tim Brandenburg.
Autorităţile din Noua Zeelandă au oferit sprijin familiei lui Mihai din România, care a acceptat că este puţin probabil ca acesta să fi supravieţuit.
Coordonatorul misiunii de cercetare, Greg Johnston, a declarat că, dacă vor apărea noi informaţii, căutările ar putea fi reluate.
Muncus-Nagy s-a alăturat echipei de pe insulă la sfârşitul lui octombrie, îndeplinindu-şi visul de a merge pe insula Raoul. Experienţa sa montană şi disponibilitatea de a lucra în echipe mici în mediul extern l-au recomandat pentru această activitate.
„Ştim că Mihai a fost foarte bucuros să aibă oportunitatea de a contribui la programul insulei. El era pasionat de munca sa (…).
Colegii lui mi-au spus că era foarte popular, o persoană amuzantă şi capabilă, o plăcere să îl ai în preajmă. Ne va lipsi enorm”, a declarat Brandenburg.
Muncus-Nagy era unul dintre cei patru voluntari care ajută trei membri ai DoC care monitorizează activitatea seismică şi vulcanică de pe insulă şi contribuie la protejarea celor peste 100 de plante originare din Insulele Kermadec.
MAE român a informat că Ambasada României la Canberra este în contact permanent atât cu autorităţile locale neo-zeelandeze precum şi cu familia lui Mihai Muncuş-Nagy, misiunea diplomatică fiind informată în legătură cu dispariţia românului încă de la 2 ianuarie, a precizat MAE la solicitarea MEDIAFAX.
Potrivit datelor transmise de MAE, „cetăţeanul român s-a deplasat, la 2 ianuarie, la orele 06.30 local, la unul din punctele aflate pe ţărmul insulei (loc apropiat de reperul «Fishing Rock») pentru a proceda la măsurători legate de temperatura apei”. „Întrucât la orele 10.00 local nu revenise încă la bază, s-a dat alerta şi personalul bazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde au fost găsităe maşina şi echipamentele aferente, însă cetăţeanul român nu a fost găsit”, precizează MAE.
„O echipă de cercetători de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curenţilor marini şi a zonei celei mai probabile pentru căutările demarate. De asemenea, în data de 3 ianuarie, autorităţile au trimis un elicopter – echipat special pentru acţiuni de salvare – în zona în care se presupune că cetăţeanul român ar fi dispărut, pentru efectuarea operaţiunii de căutare. Urmare rezultatelor obţinute, autorităţile neozeelandeze şi echipa de căutare au informat misiunea diplomatică a României că, din păcate, şansele ca cetăţeanul român dispărut să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Operaţiunile de căutare au continuat şi în data de 4 ianuarie, fiind întrerupte la lăsarea nopţii – din cauza diferenţei de fus orar, în zona respectivă la acest moment este deja noapte”, mai spune MAE.
Soţia românului dispărut într-o insulă din Pacific, Kinga Muncuş-Nagy, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că operaţiunile de căutare a soţului său nu au fost încheiate, ci vor fi continuate pe Insula Raoul imediat ce se va lumina, ea adăugând că ultima dată a vorbit cu bărbatul de Revelion.
„Elicopterul care îl căuta s-a întors la bază, în Noua Zeelandă, dar căutările pe insulă vor continua când se luminează. Acum la ei pe insulă este noapte. Deci îl caută în continuare”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Kinga Muncuş-Nagy.
Ea a adăugat că reprezentanţii Departamentului de Conservare au ţinut-o la curent cu modul în care decurg căutările soţului său. Soţul ei ar fi trebuit să se întoarcă din expediţie în aprilie. Kinga speră ca el să fie, totuşi, în viaţă.