Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, în colaborare cu ofiţeri ai IPJ Braşov, BCCO Braşov, Mureş, Ploieşti, Piteşti şi Constanţa, precum şi cu Jandarmeria Braşov, au făcut, miercuri, 30 de percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale suspectate de şantaj, trafic de droguri şi trafic de persoane.
La finalul percheziţiilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov vor fi audiate 25 de persoane, urmând ca procurorii să stabilească dacă acestea vor fi reţinute.
Membrii grupării au fost monitorizaţi din martie până în iulie, anchetatorii stabilind modului în care aceştia au acţionat.
„Există suspiciunea rezonabilă că, în intervalul 2010 – 2013, liderii grupării au atras în activităţile infracţionale persoane aflate în anturajul lor sau chiar membri de familie şi au reuşit să creeze în plan local un pol de influenţă infracţională ce a generat în comunitatea locală o stare de temere şi nelinişte socială, în contextul în care atât liderii cât şi aderenţii erau cunoscuţi ca având manifestări extrem de violente”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Potrivit procurorilor, la grupare au aderat 16 persoane, iar unul dintre învinuiţi „nu a avut rezerve” în a se implica în acţiunile de ameninţare şi violenţă exercitate asupra persoanelor cărora li se percepea „taxă de protecţie” sau care erau obligate să ofere gratuit diferite servicii.
Procurorii au stabilit că o parte a grupării s-a ocupat de aducerea în România a substanţe stupefiante, care au fost ulterior distribuite unor clienţi din mai multe judeţe.
„Drogurile au fost achiziţionate de suspecţi în principal din Italia şi introduse în ţară fie de către aceştia, cu autoturismele ce le aparţineau sau autocarele societăţilor ce efectuează transport internaţional, fie de membrii familiilor lor sau ale altor persoane aflate în acelaşi anturaj. Pe teritoriul Italiei ar fi beneficiat de sprijinul altor persoane care înlesneau achiziţionarea drogurilor”, a precizat DIICOT.
Totodată, anchetatorii au stabilit că membrii grupării, personal sau prin intermediul altor persoane care urmează să fie identificate, au racolat tinere, unele dintre ele minore, pe care le-au determinat, prin inducere în eroare, ameninţare şi violenţă, să se prostitueze în folosul lor, atât în ţară, în municipiul Făgăraş, cât şi în străinătate, în Elveţia, Germania şi Italia.
„De asemenea s-au conturat indicii că unii dintre învinuiţi s-au implicat în activităţile de atragere a clienţilor (uneori prin reţelele de socializare, în special (Facebook) şi colectare a sumelor de bani provenite din prostituţie, sau au avut cunoştinţă de activităţi similare desfăşurate de alţi membri ai grupării”, au mai arătat procurorii.
În acest caz, suportul tehnic şi logistic a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.
Citeşte şi Descinderi la traficanţii de droguri: Zeci de oameni reţinuţi şi kilograme de stupefiante confiscate