Anterior, poliţele emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) puteau fi cumpărate numai de la acţionarii PAID.
„ASF a adoptat normele privind PAID. Modificarea normelor existente a fost motivată de publicarea Legii 243/2013 în Monitorul Oficial, care modifică şi completează Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor„, se arată într-un comunicat al ASF, citat de agenţia Mediafax.
Instituţia arată că poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale, emisă de PAID şi cunoscută sub denumirea PAD, este obligatorie.
„Obligaţia constă în cumpărarea unei poliţe PAD emisă de către PAID. Această poliţă poate fi cumpărată în acest moment de la toate societăţile membre PAID sau de la toate societăţile care vor încheia protocoale de colaborare cu PAID„, se mai spune în comunicat.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, precum şi ale Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.
Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.
Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.
Preţul unei poliţe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
„Cei care doresc asigurarea locuinţei pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opţiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depăşesc plafonul asigurat obligatoriu. În acest caz, asigurarea obligatorie (poliţa PAD) şi cea facultativă trebuie încheiate separat”, se arată în comunicat.
Potrivit ASF, asigurările facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii rămân în vigoare până la expirarea acestora.
„Cei care au încheiate până în acest moment contracte de asigurare care acoperă riscurile sus-menţionate au obligaţia încheierii unei poliţe PAD separate faţă de asigurarea facultativă abia la momentul expirării asigurării facultative. Din acel moment, obligaţia este de cumpărare doar a unei poliţe PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depăşeşte plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clienţilor (asigurare facultativă)”, se mai spune în comunicat.
Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.
La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 poliţe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.