Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, persoanele vizate sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor şi uz de fals, scrie Agerpres.
În fapt, s-a reţinut că în perioada octombrie 2012 – iulie 2013 suspecţii au indus în eroare şi au prejudiciat mai multe societăţi comerciale din străinătate (SUA, Bulgaria, Suedia, Franţa, Belgia) cu suma totală de aproximativ 4 milioane de euro (estimat până la acest moment).
Anchetatorii arată că suspecţii se recomandau ca fiind patroni/proprietari ai unor companii din străinătate şi cereau reprezentanţilor acestor companii – prin folosirea unor documente false (facturi, contracte etc.) – virarea unor sume importante de bani în conturile unor societăţi comerciale înfiinţate în România, cu motivarea „efectuării unor investiţii”.
De asemenea, ei au înfiinţat în România mai multe societăţi comerciale cu denumiri similare celor din străinătate, contactau clienţii respectivelor firme şi le spuneau că banii pe care îi datorau firmelor din afară trebuie viraţi în conturile companiilor din România.
O parte din sumele însuşite în mod fraudulos au fost transferate în conturile unor societăţi comerciale din străinătate de tip „off-shore” şi redirecţionate ulterior în conturile unor persoane fizice şi juridice din Israel.
Administrarea probatoriului s-a realizat împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor şi ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Ancheta a fost desfăşurată cu sprijinul de specialitate al SRI şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Citeşte şi HOŢII au găsit o NOUĂ METODĂ de ÎNŞELĂCIUNE. Victimele îşi dau CARDURILE şi PIN-ul de bunăvoie