Potrivit acestui studiu, apărut în revista ştiinţifică Conservation Biology, şase din şapte specii de ţestoase marine înghit deşeuri aruncate de oameni şi tot şase sunt considerate vulnerabile sau în pericol, informează Agerpres.
„În ceea ce priveşte broasca ţestoasă verde, probabilitatea ca ea să înghită deşeuri aproape că s-a dublat în 25 de ani”, a declarat pentru AFP Qamar Schuyler, care a condus cercetările la Universitatea din Queensland. „Mai ales ţestoasele verzi înghit mult mai mult ca înainte”, probabilitatea crescând de la 30% în 1985 la aproape 50% în 2012.
Pentru realizarea acestor statistici, echipa de cercetători a analizat 37 de studii publicate din 1985 până în 2012, care pun în evidenţă date strânse din 1900 despre conţinutul stomacal al ţestoaselor.
Ţestoasele verzi măsoară la maturitate peste 1 m şi unele chiar 1,50 m. Speranţa lor de viaţă este de 80 de ani. Bucăţile de plastic înghiţite întâmplător de ţestoase şi alte animale marine le pot ucide, blocându-le stomacul sau perforându-le intestinele. Deşeurile pot elibera şi toxine în corpul animalelor, afectându-le, de exemplu, ciclul de reproducere, arată Qamar Schuyler.