În luna iulie, 89 de delfini au eşuat pe plaja de la Oceanul Atlantic, iar alţi 35 au fost găsiţi morţi de la începutul lunii august, ceea ce reprezintă un număr neobişnuit de mare, scrie Agerpres.
Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă un agent patogen contagios ar putea fi la originea acestor morţi premature, unele animale prezentând leziuni pulmonare.
Cercetătorii estimează că este vorba de o mortalitate neobişnuită de-a lungul zonelor de coastă ale statelor americane New York, New Jersey, Delaware, Maryland şi Virginia, de la începutul lunii iulie.
„Examenele preliminare de ţesut de la un delfin indică o posibilă infecţie cauzată de morbillivirus, deşi este încă prea devreme pentru a spune dacă morbillivirus este la originea acestor decese”, a explicat Agenţia oceanică şi atmosferică americană (NOAA) într-un comunicat.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, existenţa unui agent patogen contagios se menţine în fruntea listei cauzelor potenţiale ale morţii delfinilor.
Cea mai mare parte a delfinilor erau deja morţi când au fost găsiţi, iar un număr mic au murit în scurt timp după ce au eşuat.
În Virginia, de exemplu, şapte delfini eşuează în medie în zona de coastă în luna iulie. În 2013, autorităţile au recenzat deja 45 de decese.
Morbillivirus a fost implicat ultima dată într-o creştere similară a mortalităţii în 1987-1988, când peste 740 de delfini au eşuat de-a lungul zonei de coastă cuprinsă între New Jersey şi Florida, în sud-estul SUA, potrivit aceleiaşi surse.